Documentairefestival IDFA ook dit jaar te zien in Filmtheater Velsen

Bigger Than Us
Foto: Aangeleverd

Het International Documentary Film Festival Amsterdam is een Nederlands documentairefestival dat jaarlijks in de maand november in Amsterdam wordt gehouden, dit jaar van 17 t/m 28 november. De mooiste documentaires van het IDFA zijn ook te zien in filmtheaters door heel Nederland, waaronder Filmtheater Velsen.

IDFA in Filmtheater Velsen is gestart op zaterdag 20 november met Herr Bachmann und seine Klasse. Deze bijna vier uur durende documentaire over de ideale leerkracht viel al meerdere keren in de prijzen en is zelfs in de race als Beste Europese Documentaire bij de European Film Awards, de Europese tegenhanger van de Oscars. Een mooie opwarmer voor het programma dat Filmtheater Velsen de week daarop, op zaterdag 27 november in petto heeft.

Zaterdag 27 november vertoont het Filmtheater maar liefst vier (!) films uit het IDFA-programma. Bezoekers kunnen daar extra voordelig naartoe door een dagpas aan te schaffen voor € 30,-. Liever een enkele film uit het programma van die dag zien? Dat kan natuurlijk ook tegen regulier tarief.

Het programma van deze speciale IDFA-dag start al om 10.00 met de openingsfilm van het documentaire festival van dit jaar: Four Journeys over de Chinese éénkindpolitiek, van de in Nederland woonachtige regisseur Louis Hothothot.

Andere documentaires die deze dag worden vertoond zijn het indrukwekkende Turn Your Body to the Sun waarin een dochter voor het eerst het verhaal krijgt te horen over haar vader die als Sovjetsoldaat krijgsgevangene werd en na WO II naar de goelag werd gestuurd.

Cow neemt u mee in het leven van koe Luma die daarmee verandert van een anonieme melkleverancier tot een wezen met persoonlijkheid.

De documentairedag sluit op 27 november hoopvol met Bigger than Us: de jonge Indonesische activist Melati maakt hierin een hoopvolle reis langs generatiegenoten die zich elk op hun eigen manier inzetten voor klimaatontwrichting, ongelijkheid en ander onrecht. Wat drijft hen?

Kaarten voor alle genoemde films zijn nu al te koop. Voor aanschaf van een dagpas, kijk op de filmpagina van een van de documentaires die op 27 november worden vertoond.

Reacties