Tentoonstelling KIES KUNST, de keuze van de liefhebber in paviljoen Welgelegen

Marianne Roodenburg -Transit
Foto: Aangeleverd

KIES KUNST is een tentoonstelling samengesteld  ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Kunst Centrum Haarlem. In aanloop van de tentoonstelling KIES KUNST hebben bezoekers van Paviljoen Welgelegen de gelegenheid gekregen om kunst te komen kiezen in Kunst Centrum Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht.

De 16 deelnemers hebben allen 2 of 3 kunstwerken gekozen. Ieder kunstkiezer heeft een eigen voorkeur en interesse. Samen vormen de gekozen kunstwerken een mooi beeld van de diversiteit van de kunstwerken van de kunstuitleen van Kunst Centrum Haarlem.

De kunstuitleen is al die jaren gevestigd op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. De provincie Noord-Holland heeft in de beginjaren het kunstcentrum – voorheen de SBK Kennemerland – financieel ondersteund om het concept van kunstuitleen te ontwikkelen en uit te voeren. Vanaf 2008 is de kunstuitleen in Haarlem een onafhankelijke stichting met een zelfstandige bedrijfsvoering. Kunst Centrum Haarlem heeft zich ontwikkeld tot galerie, kunstuitleen en winkel voor het kijken naar, lenen en kopen van kunst en design.

De tentoonstelling samengesteld door de vaste bezoekers van de Dreef-exposities en vormen de gekozen kunstwerken een mooi beeld van de diversiteit van de kunstwerken van de kunstuitleen van Kunst Centrum Haarlem. Het centrum heeft kunst voor iedereen en helpt je een kunstwerk te vinden dat bij je past. De kunstkiezers voor deze tentoonstelling zijn: Arita Immerzeel, Gloria Joosten, Simone Memel, Rosa Navarro, Gerda Truus Pieters-van Genderen, Marja Ploeger, Ed Prins, Faisal Rajjab, Linda de Ree, Eduard Regenboog, Monique Rooijmans, Kees Schabbing, Lidia Schoonderbeek, Barbla Tanner, Annette de Vries en Anita van der Weg. Sommige kunst kiezers waren nog nooit in de kunstuitleen op de Gedempte Oude Gracht geweest, anderen kenden het concept en zijn lid geweest en weer andere zijn actieve leners bij Kunst Centrum Haarlem. Allen zijn het erover eens dat kunst lenen leuk is.

Manon Hertog – Movement

In de tentoonstelling KIES KUNST zijn 42 kunstwerken te zien. Rosa Navarro zegt over haar keuze: ‘Ik heb eerst een snelle ronde door de kunstuitleen gedaan om te kijken wat ik interessant vond. Daarna ging ik langzamer kijken naar de werken die ik goed vond en van die heb ik de keuze gemaakt. Ik vond het heel leuk om de kunstwerken te mogen kiezen voor de tentoonstelling. Het was moeilijk kiezen tussen al die fantastische kunstwerken maar ik heb toch drie werken gekozen.De foto van ‘Movement II’ van Manon Hertog vind ik echt prachtig. Er zit inderdaad beweging in, maar ook een hypnotiserende kwaliteit, je kan uren achter elkaar er naar kijken. En het licht dat door de groene glas naar voren komt. Beautiful!’

Barbla Tanner heeft de prijswinnende foto van de Haarlemmer Cor Boers gekozen: ‘ICE trein’ heb ik gekozen omdat ik het aan de ene kant als abstracte afbeelding zie maar het ook mijn fantasie prikkelt. Een in oneindige lengte langs flitsende trein door een woestijnachtig landschap met surrealistische flats op de achtergrond. Beweging van de trein in tegenstelling tot een verstarde levenloze achtergrond.

Monique Rooijmans koos twee grote schilderijen. Ze zegt daarover: ‘Het schilderij ‘Benoni’ van Els van Rijssel noem ik ‘Het aarzelende jongetje’, het is zo ontroerend in één ragdunne lijn opgetekend. Hij doet me denken aan een krantenfoto die ik heb gezien van een klas met vluchtelingenkinderen. Zij moeten zich in een heel onbekend land een beetje veilig en thuis gaan voelen terwijl zij dingen meegemaakt hebben die menig volwassen mens niet heeft hoeven meemaken. Dat doet aarzelen. ‘De Schommelaar’ van Marc Kuyper is voor mij een meisje dat vol zelfvertrouwen recht vooruit kijkt   Ze schijnt zich helemaal geen zorg te maken of de twee handen die haar schommel vasthouden haar wel zullen houden’.

  • KIES KUNST, de keuze van de liefhebber
  • Paviljoen Welgelegen, Dreef 3, Haarlem
  • 23 december 2021 t/m 14 januari 2022
  • Het Paviljoen is open van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis.
  • Bij de ingang moet u een coronatoegangsbewijs en uw identiteitsbewijs laten zien. In verband met Corona is er helaas geen feestelijke openingsactiviteit mogelijk.

Reacties

Cookieinstellingen