Haarlemse tuinder schenkt >150 fruit- en andere boomsoorten aan stichting MEERgroen

Foto: Charles Duijff

Stichting MEERGroen gaat voor een wereld die in balans is met het ons omringende ecosysteem. Daarbij willen ze niet kosten en rendement leidend laten zijn, maar ecologisch evenwicht en plezier in het samen creëren van een groenere wereld.

Stichting MEERgroen is gevestigd in Hoofddorp en werkt met vele vrijwilligers onderhoud aan o.a. ecologisch natuur- en groenbeheer

Bron Stichting MEERgroen:

MEERGroen doet dit dus samen met vrijwilligersgroepen. Want de kracht ligt hem in: samenwerken en burgerkrachtgebruiken. Voor enthousiaste Haarlemse- of Bloemendaalse natuurliefhebbers zeker een optie om over na te denken!

MEERGroen werkt met circa 1000 vrijwilligers op jaarbasis in meer dan 40 projecten op ca 160 ha: We werken volgens het ‘voor elk wat wils ‘principe: 7 dagen in de week kun je iets doen in wel 25 verschillende interesse gebieden. Er is een verscheidenheid aan projecten op uiteenlopende gebieden in uitvoering: natuurbeheer en stadslandbouw, maar ook het bouwen van insectenhotels, de aanleg van boomgaarden, de bouw van natuurspeelplaatsen, de opleiding en begeleiding van stagiaires en jeugdactiviteiten.

>150 bomen !

Soms komt er iets heel bijzonders op hun pad, zoals 14 januari 2022 in Haarlem. Daar mocht Franke van der Laan (klimaatburgemeester Haarlemmermeer) samen met een aantal vrijwilligers gratis >150 fruitbomen en andere boomsoorten komen ophalen. Franke vertelt daarover in het hieronder staande filmpje./strong>Adequaat natuurbeheer is voor iedere woonomgeving en natuurlijk ook landschappelijk van groot belang. Uiteraard vormen Haarlem en Bloemendaal daarop geen uitzondering. Voor vrijwilligers die graag in- en voor onze natuur werken is het geweldig kennis te maken met de Stichting MEERgroen. (klik voor informatie op Homepage One)

Homepage One

Bloemenweides

U kent de stichting wellicht wel van de vele bloemenweides die ze beheren. Elk jaar bloeien ze opnieuw, met het juiste beheer. Je vind ze vooral langs de IJtocht in Hoofddorp en verschillende plekken in Heemstede.

Ecologisch natuur- en groenbeheer

Bij MEERGroen worden er aan verschillende typen natuurbeheerprojecten gewerkt. Zo doen wij het ecologisch beheer van bos, natuurvriendelijke oevers, ijsvogelwanden en educatieve paden. We beheren orchideeënweiden en -oevers en doen het beheer in landgoederen, parken en buurtgroen.

Biologische stadslandbouw

Daarnaast zijn we actief in de stadslandbouw en doen we projecten zoals de voedseltuin van Park 2020 in Hoofddorp.

Insectenhotels & nestkasten

In herfst en winter bouwen we insectenhotels en nestkasten in onze locatie aan de Meijerslaan in Heemstede. (plaatsing gebeurt in voorjaar en zomer)

Natuurspeelplaatsen en POP UP Groen

Tot slot doen we bouw en onderhoud van natuurspeelplaatsen zoals Speelbos Meermond in Heemstede en het Pop Up Parkje (PUP) op het Raadhuisplein in Hoofddorp.

Klimaatbos

Het Haarlemmermeerse boomweggeefmodel bestaat al sinds 2009. Sinds 2020 is dit concept ook landelijk uitgerold, via de MeerBomenNu campagne die samen met Caring Farmers en Urgenda wordt georganiseerd.Hieronder het tuingebied vanwaar de bomen mochten worden meegenomen. Voor de resterende al wat grotere bomen heeft de eigenaar ook een goede bestemming.ZIE OOK de website van MEERbomen…. klik hieronder op home 

Home

 

Reacties

Cookieinstellingen