Jorden Van Foreest start Tata Steel Chess met winst op Nils Grandelius

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een goed begin van het Tata Steel Chess Tournament voor Jorden Van Foreest. Vorige editie verraste hij de complete schaakwereld door het ‘Wimbleton van de schaaksport’ op zijn naam te schrijven. Nu, in de eerste speelronde van het prestigieuze schaaktoernooi leek hij door te gaan, daar waar hij een jaar geleden gebleven was, door winst op de Zweed Nils Grandelius.

Het was uitgerekend diezelfde Grandelius waarvan Jorden Van Foreest vorig jaar won in de allerlaatste speelronde van Tata Steel Chess waarmee hij de beslissende tiebreak tegen landgenoot Anish Giri afdwong.

Over de partij zelf was Van Foreest niet echt tevreden: “Ik maakte veel fouten, maar kwam goed uit de opening en stond nergens slechter. Ik speelde nogal ‘shaky’”. Maar de winst van gisteren moet de Groningse schaker zeker een goed gevoel geven voor het vervolg van het toernooi, als ziet hij zichzelf zeker niet als een van de favorieten. Met zijn huidige 35e plaats op de wereldranglijst moet hij maar liefst 10 van de deelnemers aan dit toernooi voor zich dulden, en daar komt bij dat zijn tegenstanders dit jaar hem toch wat voorzichtiger tegemoet zullen treden.

In ieder geval is zijn eerste volle punt binnen, en dat kan hij hard gebruiken, want de komende dagen staan een paar serieuze opponenten op hem te wachten. Vandaag is dat al de Hongaarse nummer 11 van de wereld Richard Rapport, terwijl komende dinsdag het treffen met wereldkampioen en Magnus Carlsen op het programma staat. Daar tussendoor mag hij maandag aantreden tegen de Benjamin van het gezelschap, de16-jarige Rameshbabu Praggnanandhaa uit India.

Anish Giri kijkt toe terwijl zijn opponent Rameshbabu Praggnanandhaa aan zet is.

Diezelfde Praggnanandhaa was gisteren de tegenstander van Anish Giri, een confrontatie die in remise eindigde. Ook de topfavorieten Magnus Carlsen en Fabiano Caruana moesten in de eerste ronde beiden genoegen nemen met puntendeling tegen respectievelijk Andrey Esipenko en Sergey Karjakin.

‘les Penseurs’ Magnus Carlsen en Andrey Esipenko op weg naar remise

Na de eerste speelronde gaat Jorden Van Foreest gedeeld aan kop met de Pool Jan-Krzysztof Duda die winst boekte op Richard Rapport en met Santosh Gujrathi Vidit die het volle punt pakte tegen Sam Shankland.

Vandaag zullen de ogen vooral gericht zijn op de partij tussen Magnus Carlsen en Anish Giri, die samen al veel geschiedenis hebben geschreven n Wijk aan Zee. Vooral de tiebreak in 2018 staat menig schaakliefhebber nog vers op het netvlies.

Hieronder het complete speelschema voor vandaag:

Hieronder een foto-impressie van de eerste speeldag (klik HIER voor de complete fotoserie gemaakt door Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer):

‘les Penseurs’ Magnus Carlsen en Andrey Esipenko op weg naar remise

Jorden Van Foreest tijdens de eerste ronde Tata Steel Chess
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen