Tweede winst Jorden van Foreest in 3e ronde Tata Steel Chess

Jorden Van Foreest
Jorden Van Foreest
Foto: Wim Meijer Fotografie

Van Foreest heeft op de derde dag van het Tata Steel Chess Tournament zijn tweede overwinning behaald, dit keer op  de 16-jarige Indiase grootmeester Praggnanandhaa Rameshbabu. Hierdoor staat hij nu op een gedeelde 2e plaats.

Afgelopen zaterdag won Van Foreest ook al, toen tegen de Zweed Nils Grandelius. Zondag moest hij echter een nederlaag incasseren tegen de Hongaar Richard Rapport.

Zondag was sowieso een ‘dipdag’ voor de Nederlanders, want ook Anish Giri moest een nederlaag incasseren. Hij moest in de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen zijn meerdere erkennen. Gisteren was zijn tegenstander Sjakhrijar Mamedjarov uit Azerbeidzjan. Net als op de openingsdag tegen Praggnanandhaa Rameshbabu eindigde de partij in remise, waarmee Giri nu op 1 punt staat na drie partijen.

Santosh Gujrathi Vidit koploper na drie speeldagen

Aan kop na drie speeldagen staat Santosh Gujrathi Vidit uit India (de huidige nummer 22 van de wereld) met 2,5 punten, op een half punt gevolgd door Duda, Carlsen, Esipenko, Rapport en Van Foreest.

Van Foreest tegen Magnus Carlsen
Vandaag belooft een zware dag te worden voor Jorden van Foreest die de strijd aan mag gaan met Magnus Carlsen. De twee spelers kennen elkaar heel goed. In december was de Groningse schaker nog secondant van Carlsen tijdens diens gewonnen strijd om het WK tegen Russische grootmeester Ian Nepomniachtchi. Anish Giri mag het opnemen tegen Sergey Karjakin die eveneens 1 punt heeft uit drie partijen. Koploper Santosh Gujrathi Vidit gaat de strijd aan met Andrey Esipenko.

Wereldkampioen Magnus Carlsen vandaag de opponent van Anish Giri

Grootmeesters (nog) coronavrij
Grote zorg blijft natuurlijk de kans op corona. Op dit moment zijn alle spelers nog vrij van het virus. Toch zat gisteren even de schrik erin toen bleek dat een van de secondanten van Praggnanandhaa Rameshbabu positief testte. Reden om ook de jonge grootmeester nogmaals te testen. Gelukkig negatief. Overigens is Rameshbabu een van de weinige spelers die altijd zijn gezichtsmasker draagt, ook aan het bord.

Praggnanandhaa Rameshbabu mét mondkapje

De vierde ronde van het Tata Steel Chess Tourament begint vanmiddag om 14.00 uur en is te volgen op de website van het toernooi.

Hieronder de stand na drie speeldagen:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen