Mamedyarov en Carlsen aan kop na 8 speeldagen Tata Steel Chess

Foto: Wim Meijer Fotografie

Magnus Carlsen en Shakhriyar Mamedyarov staan ​​na acht ronden op de eerste plaats op het  Tata Steel Chess Tournament 2022 en spelen toevallig morgen tegen elkaar in de volgende ronde.  Anish Giri en Vidit Gujrathi wonnen beide op zondag en staan ​​een half punt achter de leiders.

Grootste vraagteken van de dag was wel of de Russische schaakgrootmeester Daniil Dubov weer van de partij zou zijn. Zaterdag ontbrak hij in de zevende ronde omdat hij weigerde met een mondkapje op te spelen. Iemand uit de naaste omgeving van de Rus was besmet en om die reden had de toernooileiding hem gevraagd met een mondkapje achter het schaakbord plaats te nemen uit veiligheid voor zijn Nederlandse tegenstander Anish Giri.

Mede-koploper Shakhriyar Mamedyarov

Doebov weigerde uit principe en wees erop dat voor aanvang van het toernooi aan de schakers te kennen was gegeven dat een mondkapje niet verplicht was tijdens het spelen. De toernooileiding gaf aan in onverwachte situaties noodzakelijke maatregelen te mogen nemen. Omdat Dubov niet kwam opdagen, werd Annish Giri reglementair tot winnaar uitgeroepen.

De reglementaire overwinning op Dubov, gevolgd door de overwinning gisteren op Andrey Esipenko Andrey hebben ervoor gezorgd dat Giri, na een moeizame start van het toernooi,  weer helemaal terug is in de race voor de eindoverwinning.

Morgen speelt Giri tegen de Amerikaan Sam Shankland. Jorden van Foreest, inmiddels op een gedeelde 6e tot 9e plaats, speelt tegen  Daniil Dubov.

Hieronder de stand van Tata Steel Chess na 8 speeldagen:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen