‘Vluchtelingen in De Koepel eten niet meer uit protest’

De Koepel
Foto: haarlemnieuws

Tientallen vluchtelingen in de Haarlemse Koepel zouden in hongerstaking zijn gegaan. Dat meldt Haarlems Dagblad. Zij protesteren omdat ze pas over een half jaar een asielprocedure mogen beginnen. Tot die tijd kunnen ze hun gezinsleden niet naar Nederland halen terwijl die zich in oorlogsgebied bevinden.

Een van de bewoners beweert in de krant: ,,De gevechten zijn dertig meter van mijn huis. Als ik mijn vrouw en kinderen pas over twee jaar over mag laten komen, zijn ze waarschijnlijk al dood.” Twee Syriërs zouden maandag weer terugreizen naar hun thuisland omdat ze teleurgesteld zijn in de opvang in Nederland.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers weet volgens Haarlems Dagblad van de terugkeer van het duo. Het COA spreekt overigens niet van een hongerstaking in De Koepel omdat de bewoners die staking niet officieel hebben gemeld.

Op Facebook wordt door vrijwilligers in De Koepel overigens gemeld dat er van een hongerstaking helemaal geen sprake (meer) is.

Eind van de zaterdagmiddag meldt ook Haarlems Dagblad dat er geen sprake meer is van een hongerstaking. Op Nos.nl meldt burgemeester Bernt Schneiders dat het om een klein incident gaat: Iedereen eet weer.

Reacties