Leerlingen Sancta Maria, Haarlemmermeer Lyceum, Hageveld, Stedelijk Gymnasium en Daaf Geluk winnen bij KHMW Profielwerkstukprijzen

Alle genomineerden
Alle genomineerden
Foto: Aangeleverd

Op 22 april werden door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem de winnaars bekend gemaakt van de twee prijzen van 500 euro voor de beste profielwerkstukken voor vwo en havo. Ook werden dit jaar maar liefst drie eervolle vermeldingen uitgereikt.

Dertien scholen voor vwo en havo uit de regio Haarlem nomineerden dit jaar achttien werkstukken, elf vwo- en zeven havo-werkstukken. De prijsuitreiking vond plaats in het Hodshon huis in Haarlem, geleid door bestuursvoorzitter van de KHMW Prof. dr. Louise Gunning- Schepers. Prof. dr. Teun van Gelder, hoogleraar klinische farmacologie aan de Universiteit Leiden hield een voordracht met de titel “Het belang van het ontwikkelen van geneesmiddelen”, een presentatie over het belang van het ontwikkelen van geneesmiddelen aan de hand van het optreden van afstoting na niertransplantatie. De laudatio werd uitgesproken door jurylid Jan Spoelder.

De prijs voor het beste vwo-werkstuk was voor het werkstuk Synesthesie & autisme. Een onderzoek naar het verband tussen synesthesie en autisme dat werd geschreven door Imme Revers en Laura van Vliet (beiden uit Heemstede) van Lyceum Sancta Maria te Haarlem.

Roosmarijn Fledderus (uit Hillegom) van het Haarlemmermeer Lyceum, locatie Zuidrand te Hoofddorp, won de prijs in de categorie havo voor haar werkstuk Het onderbewuste bewust. De verbinding tussen twee werelden.

Naast deze prijzen waren er eervolle vermeldingen voor drie werkstukken. Een eervolle vermelding voor vwo ging naar Max Valkenburcht (uit Heemstede) van het Atheneum College Hageveld te Heemstede voor zijn werkstuk: Risicofactoren geassocieerd met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

Daarnaast ging een eervolle vermelding voor vwo naar een werkstuk van een buitencategorie, nl. dat van Vroon Bouter (uit Haarlem) van het Stedelijk Gymnasium te Haarlem voor haar boek Humeurkanker. Over de spoken in mijn hoofd.

De eervolle vermelding voor havo was voor het werkstuk Cuba, communistisch eiland? Communisme onder de tropenzon van Nijs Flesseman (uit Haarlem) en Eline van den Hoek (uit Halfweg) van de VSO Daaf Geluk te Haarlem. Zij krijgen allemaal 50 euro voor hun werkstuk.

Volgend jaar looft de KHMW weer prijzen uit voor de beste profielwerkstukken uit de regio Kennemerland. Daarnaast reikt de KHMW jaarlijks allerlei wetenschappelijke prijzen uit, van aanmoedigingsprijzen voor eerstejaarsstudenten tot oeuvreprijzen voor ervaren wetenschappers.

De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de volle aula van het Hodshon huis aan het Spaarne te Haarlem, waar de KHMW sinds 1841 domicilie houdt. De 29 genomineerde leerlingen waren samen met familie, vrienden, docenten en PWS-begeleiders aanwezig. Op de website staat een bericht over de feestelijke bijeenkomst met daarin het juryrapport en enkele foto’s: https://khmw.nl/profielwerkstukprijzen-2022-vijf-werkstukken-bekroond/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen