Oldtimer Festival Zandvoort: zien en gezien worden met je eigen unieke ‘hebbedingetje op vier wielen’

Foto: Wim Meijer Fotografie

ZANDVOORT – Liefde voor auto’s en nostalgie gaan heel goed samen. Dat bleek gisteren tijdens het Nationale Oldtimer Festival op het circuit van Zandvoort. Meer dan duizend klassiekers waren naar de badplaats gekomen en vonden een plekje op de paddocks. Een waar paradijs voor iedere liefhebbers van auto’s door de jaren heen.

(tekst en foto’s: Wim Meijer)

Dat je overigens niet  perse een groot autoliefhebber hoeft te zijn om toch een mooie dag te beleven tussen de oldtimers werd meer dan duidelijk. Een rondgang over het circuit was gisteren, zeker voor een ieder van rond de babyboomgeneratie, een schitterende trip down memory lane. Dat geldt ook voor ondergetekende. Ter plekke realiseerde ik mij dat mijn levenslijn zomaar gelegd kon worden langs de lat van autohistorie.Ze stonden er allemaal: het rood/zwarte lelijk Eendje, het Deux Cheveau’tje, waarmee ik ooit, zwaar overhellend in de bochten, naar de Haarlemse Honkbalweek reed. En dan de Daf 33, de eerste auto  binnen de familie, niet echt sportief, maar bergopwaarts en achteruitrijdend onverslaanbaar.
En dan de ‘strijkijzers’ (ook wel ‘Snoek’ genoemd), de Citroën DS, waarvan het eerste model dateert van 1955 maar, gezien het aantal aanwezige exemplaren op het circuit, nog altijd zeer geliefd.En niet te vergeten de Volkswagen, nadrukkelijk vertegenwoordigd in de vorm van de Kever in alle mogelijke uitvoeringen en kleuren, en daarnaast het als camper nog altijd onverslaanbaar populaire volswagenbusje, waarbij jeugdherinneringen in de vorm van ‘Peace, No War en Woodstock’ zich nadrukkelijk aandienen. Herkenbaar ook was de Opel GT, misschien wel het meest sportieve dingetje van de toch als vrij behoudend bekend staande voormalig Duitse autofabriek. Het was de auto die zo’n 50 jaar geleden in mijn geboorteplaats Heemstede de nodige opzien baarde, toen Heemsteeds voetbalicoon Johan Neeskens, toen net ingelijfd door Ajax, dit sportieve karretje aanschafte, en daarmee de Heemsteedse ‘kak’ te kak zette.

Opel GT

En dan de Saab. Het Oldtimerfestival stond gisteren in het teken van de 75e verjaardag van dit Zweedse automerk. Aan het begin van mijn persoonlijke werkzame leven stond de Saab bekend als ongeveer onverslijtbaar, en daarmee de gedroomde vertegenwoordigersauto. Ik weet ‘t, dat doet weinig eer aan het automerk dat in de loop der jaren ook de nodige sportieve modellen op de markt heeft gebracht.Los van ‘zien en gezien worden’ werd er ook gereden op het circuit waarbij de hoogtepunten werden gevormd door de zogenaamde ‘Parades’, waarbij de eigenaren van al die historische auto’s de kans kregen om een rondje over het circuit te maken om even een beetje ‘Max-gevoel’ op te doen, en natuurlijk ook weer om hun zo gekoesterde ‘heilige koetje’ te tonen aan het veelkoppige publiek langs de baan.Na de letterlijk memorabele dag van gisteren is het weer even wachten tot veel van die ‘sportieve oudjes’ opnieuw te bewonderen zijn in Zandvoort, om precies te zijn tot 15 juli. Dan vindt op Circuit Zandvoort de Historic Grand prix plaats. De Lelijke Eendjes, Volkswagen Kevers, Mini-coopers en Daf 33’ers zul je dan niet tegenkomen. Maar wel heel veel racegeschiedenis. Klik HIER voor meer informatie.

Tijdens het Oldtimerdag Festival was NieuwsNL-redacteur Wim Meijer aanwezig op het circuit en maakte een uitgebreide foto-impressie waarvan hieronder een selectie.

Klik HIER voor de complete fotoserie van Wim Meijer.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen