Jonge mantelzorgers verdienen het gezien te worden!

Foto: Pixabay

Haarlem, 31 mei 2022 – Van 1 tot en met 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Ook Tandem, Centrum voor Mantelzorgondersteuning besteedt hier aandacht aan, met als thema “niet alleen zorgen”! Naast zorgen ook tijd voor chillen, sporten, school, bijbaan…

Mantelzorger zijn is geen keuze, het overkomt je. Je doet het gewoon, vaak is het fijn om te kunnen doen, soms is het best zwaar. Kinderen en jongeren weten zelf vaak helemaal niet dat zij mantelzorger zijn en dat er ondersteuning beschikbaar is. Juist daarom is aandacht voor deze groep zo belangrijk. In Zuid-Kennemerland organiseren Tandem, STG en Bibliotheek Zuid-Kennemerland deze week verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers.

Zo vertelt jonge mantelzorger Puck haar verhaal op 1 juni bij Verhalenkaravaan op Plein 1 in Heemstede. Puck, vanaf haar 8ste mantelzorger voor haar vader met schizofrenie: “Ik weet pas sinds kort dat ik jonge mantelzorger ben. Ik was altijd bezig met de zorg voor hem. Je zet jezelf opzij als het met iemand anders niet goed gaat. Het resulteerde in mijn burn-out. De gevoelens waar ik mee kampte waren vooral eenzaamheid en machteloosheid. Eenzaamheid omdat ik niet de erkenning vond bij de mensen om mij heen en ook niet veel praatte over de ziekte van mijn vader met klasgenootjes of vrienden, waardoor je eigenlijk altijd het gezicht ophoudt dat het goed met je gaat. Wat natuurlijk helemaal niet waar is. Dan cijfer je jezelf weer weg, iets wat ik onbewust altijd deed. Tegenwoordig leer ik dat hulp accepteren ook ok is en dat je niet alles zelf hoeft te doen. Doe niet alles alleen, vraag om hulp. Dat is juist sterk.”

Eén op de vier kinderen/jongeren groeit op met een broer, zus, ouder of naaste die intensieve zorg nodig heeft vanwege een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoefte. Veel jonge mantelzorgers zijn zich niet bewust van de impact van de zorgsituatie op hun persoonlijke leven; de zorgen beschouwen ze als normaal en vanzelfsprekend. Tegelijkertijd kan mantelzorg op jonge leeftijd mentaal belastend zijn.
De bibliotheken in Zuid-Kennemerland hebben deze week een leestafel met boeken over jongeren die zorgen voor of zich zorgen maken over een naaste.
Er is een netwerkborrel en -lunch voor professionals die in hun werk jongeren tegenkomen en Tandem en STG sluiten aan bij sport- en ontspanningsactiviteiten voor jongeren om iets lekkers uit te delen en met hen in gesprek te gaan.
Kijk voor meer informatie en het volledige programma van de Week van de Jonge Mantelzorger op

Week van de Jonge Mantelzorger:

OF

JEUGD MANTELZORG

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen