Haarlem-Noord wil drie oversteekplaatsen niet kwijt

Veilige verkeerslichten of een snellere bus? De gemeente Haarlem laat extra onderzoek doen naar haar plan om drie oversteekplaatsen over de Rijksstraatweg in Noord op te heffen. Dit op verzoek van tien wijkraden en een aantal ondernemersverenigingen die vinden dat de gemeente het voornemen niet goed kan onderbouwen.

Het gaat om de oversteekplaatsen bij het Julianapark, het Marsmanplein en de Muiderslotweg.

Het weghalen van de oversteekplaatsen levert de snelbus die over de Rijksstraatweg gaat rijden, tijdwinst op. Hoeveel is niet duidelijk, maar het lijkt om een minutenkwestie te gaan. De bus zou nu een snelheid van 24 kilometer per uur gemiddeld halen. Dat moet naar 30, over de route van het Station naar het ziekenhuis in Noord.

Belanghebbenden zoals de bewoners en winkeliers van de Cronjéstraat en het Marsmanplein vrezen dat de gemeente de verkeerde keuze maakt en dat de negatieve gevolgen zijn voor de voetgangers die onveiliger over moeten steken.

Volgens de wijkraden zijn de gevolgen dan ‘niet te overzien.’ ,,Voor de bereikbaarheid van winkelcentra en scholen moeten er naar onze mening veilige oversteekplaatsen zijn. Het zou een eeuwige zonde zijn om de veiligheid van voetgangers op te offeren voor een kleine tijdwinst van de HOV-lijn.”

HOV staat voor hoogwaardig openbaar vervoer.

Het WBO vroeg om een onderzoek en dat is deze week toegezegd. BVA-Verkeersadviezen uit Zwolle moet van de gemeente een ‘verkeersveiligheidsaudit’ maken. ,,De gemeente heeft ons verzoek dus voortvarend opgepakt”, meldt WBO-woordvoerder Cees van Putten.

Reacties