Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking 2022

Foto:

HAARLEM – Wie kan er het allerlangzaamst fietsen? Om dat uit te maken organiseert Cycle Fun Productions de zesde keer het Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking. Op 26 juni van 13-17 uur vindt een voorronde plaats in Haarlem tijdens Rondom Figee.

Het lijkt makkelijk, heel lang doen over een parcours van elf meter. Maar zonder de lijnen te raken en je voeten aan de grond te zetten, is veel concentratie nodig, balans en fietstechniek. Een enigszins geoefende slowbiker doet een minuut over die elf meter, maar het wereldrecord staat op maar liefst meer dan twee uur. Saai is zo’n contest helemaal niet, het is juist een spektakel. Een enthousiaste speaker zweept de deelnemers op en er is een muzikant die de race al improviserend muzikaal begeleid.

Het NK Slowbiking is niet alleen voor de geoefende langzaam fietsers, iedereen mag meedoen aan de voorronden. Aanmelding is ter plekke mogelijk. Meedoen is meteen een goede oefening in geduld hebben. Want in een tijd waarin alles sneller moet, is het bij slowbiking juist de kunst om géén haast te hebben. Dat geldt ook voor de toeschouwers. Kijken naar mensen die iets heel langzaam doen, is een vorm van onthaasten.Vanaf april strijden fietsers behalve in Haarlem ook in Breda, Amsterdam, Den Bosch, Amersfoort, Enschede, Utrecht en Rotterdam tegen elkaar. De finale is nog niet bekend maar deze gaat plaatsvinden eind september of oktober.

De derde en vierde NK Slowbiking werd gewonnen door Jasper van Mierle uit Nijmegen in 19 minuten en 23 seconden. Van Mierle – eigenaar van Jasper Fietsen en daarnaast amateur wedstrijd schaatser en wielrenner– hoopt in oktober weer in de finale te staan.

Wat is het geheim van goed slowbiken? “rust bewaren, kalm blijven, hartslag laag en evenwicht houden,” zegt van Mierle. “niet afstappen bij een rood stoplicht maar op je fiets blijven staan, is een zeer goede oefening!

Slowbiking is ontwikkeld door de Nederlandse kunstenaar Kaspar König. Hij kwam in 2006 op het idee toen hij aan een kunstacademie in Peking werd gevraagd mee te doen aan een wedstrijdje langzaam fietsen. Hij eindigde als tweede en won een pak melk. König ontwikkelde het huidige, laagdrempelige concept met improviserende muzikanten en een scheidsrechter die commentaar levert.

König droeg Slowbiking enkele jaren terug over aan de huidige organisator van wedstrijden, Paulien Willems van Cycle Fun Productions. Na losse contests in binnen- en buitenland is 2015 het jaar van het eerste Nederlandse kampioenschap Slowbiking.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen