Brandweer Kennemerland: Media update juni 2022

Foto: Charles Duijff

Regelmatig geeft de Brandweer Kennemerland een update met informatie over alle recente- en relevante Brandweer-zaken.

In deze update treft u informatie over:
– Duurzaamheid op een brandweerkazerne
– De World Police & Fire Games
– 4 in plaats van 6 personen in een brandweerauto
– En Wijs ik jullie nogmaals op de brandweerherdenking 18 juni aanstaande en de rookmelderplicht per 1 juli 2022.

Over deze onderwerpen kan u meer worden verteld indien gewenst. Schroom vooral niet om hierover contact met ons op te nemen!

Duurzaamheid bij Brandweer Kennemerland

Het woord hoor je overal, maar ook Veiligheidsregio Kennemerland en daarmee Brandweer Kennemerland is al enige tijd bezig met verduurzamen. Inmiddels zijn er niet alleen bijenkasten en wormenhotels op ons terrein te vinden, maar wordt kennis ook gedeeld op het gebied van energietransitie, biodiversiteit en klimaatadaptie op een interne Dag van de Duurzaamheid. Op kazerne Hoofddorp zijn inmiddels voorbeelden te vinden waarmee stappen worden gezet steeds duurzamer te opereren. Een aantal collega’s kunnen hier desgewenst meer informatie over geven. Neem contact op bij interesse.

De World Police & Firegames

Van 22 tot en met 31 juli 2022 staat Nederland in het teken van de World Police & Fire Games. Rotterdam is tien dagen lang het kloppend hart van dit grootse en bovenal unieke breedtesportevenement. Deze internationale spelen worden dit jaar voor het eerst in de historie in ons land gehouden. Ook vanuit Kennemerland doen er namens ons brandweerkorps sporters mee en daar zijn we trots op! Onder andere op de onderdelen sloeprace, judo, triatlon, de halve marathon, mountainbike, de stairrace, jiu jitsu, waterpolo en crossfit zien we brandweercollega’s in actie. Gedurende de komende weken tot en met deze WPFG zullen we onze sporters voorstellen op de social media kanalen van Brandweer Kennemerland. Uiteraard grijpen we namelijk deze kans aan om te laten zien dat sport heel belangrijk is, niet alleen voor de brandweer! Dat je echter voor dit beroep fit moet zijn is wel een vereiste.

Heeft jouw (sport)redactie interesse om iets over deze ‘Olympische Spelen’ onder brandweer en politiecollega’s te plaatsen of over sporten bij de bandweer in het algemeen, neem dan contact op!
Wil je als media aanwezig zijn bij deze WPFG, dan kun je hier meer informatie vinden: Media – World Police & Fire Games 2022 Rotterdam (wpfgrotterdam2022.com)

4 in plaats van 6 personen op een brandweerauto?

Een ontwikkeling in onze regio (maar ook daarbuiten) die niet ongemerkt voorbij zal gaan. Het kan namelijk voorkomen dat je een brandweerauto ziet stoppen en dat er niet zes, maar vier brandweermedewerkers uitstappen. Waar zijn de andere twee?
Dit heeft alles te maken met ons eerdere bericht dat we vanaf 3 januari zelf water meenemen en geen gebruik meer maken van brandkranen. Een watertankwagen heeft namelijk ook twee personen nodig om het voertuig te besturen en te bedienen! Op Beverwijk en inmiddels op Zandvoort zijn de collega’s hier inmiddels voor opgeleid en zullen zij op deze manier uitrukken bij melding van een brand: vier brandweermedewerkers op de tankautospuit en eventueel gevolgd door twee collega’s op de watertankwagen. Beverwijk en Zandvoort zijn in onze regio combiposten: dat wil zeggen dat er overdag personeel werkt met een kantoorfunctie, die ook uit kunnen rukken als brandweerman of –vrouw en in de avonden en weekenden worden daar vrijwilligers voor opgeroepen. Zowel de brandweermedewerkers overdag als de vrijwilligers zijn hierop getraind en geoefend en opereren inmiddels volgens deze werkwijze.

Nationale brandweerherdenking 18 juni

Op de derde zaterdag in juni vindt jaarlijks de nationale herdenking van omgekomen brandweermensen voor genodigden bij het Nationaal Brandweermonument plaats. In 2022 is dat op 18 juni; zaterdag aanstaande. Elk jaar hangen tijdens de brandweerherdenking op zoveel mogelijk kazernes de brandweervlag halfstok en maken we om 13.00 uur, een minuut lang, het ereteken. Op sommige kazernes gebeurt dit door brandweer en jeugdbrandweer samen, om op die manier er ook voor te zorgen dat de brandweer altijd uit kan rukken in geval van nood. Neem contact met mij op als je hier als journalist informatie over wilt ontvangen of verslag wil doen van dit bijzondere moment.

Naast het ereteken en de vlag halfstok, tonen wij op social media ook ons respect naar de omgekomen collega’s, de nabestaanden en staan we stil bij het risicovolle aspect van ons vak. Dat doen wij niet alleen met berichtgeving, maar ook door de profielfoto’s te voorzien van het brandweerlogo in zwart. Wij zouden het mooi vinden als de nieuwsmedia voor een dag of een paar uur die dag deze profielfoto over willen nemen samen met de hashtag #brandweerherdenking. Op die manier krijgt ons vak én de bijbehorende risico’s die we lopen, de aandacht van zoveel mogelijk mensen.

Vanaf 1 juli rookmelders verplicht

Brand kan iedereen overkomen. Het eerste bericht in deze media update bewijst dat het zomaar een zeer grote brand kan worden. Ook thuis. Daarom geldt vanaf 1 juli 2022 een nieuwe wet: een rookmelder op iedere verdieping in huis. Om mensen hierop te wijzen gaat er vanaf volgende week een landelijke campagne lopen vanuit rookmelders.nl. Hierover ontvang je binnenkort (op 23 mei) een persbericht. Omdat er landelijk een (betaalde) campagne gaat lopen, maar wij wel graag regionaal meer aandacht hiervoor willen aan jullie en jullie redacties het verzoek of er plek is voor bijgevoegde infographic in combinatie met redactionele aandacht? Ik kom graag in contact om extra aandacht aan deze wet- en regelgeving te besteden. Wij hebben diverse adviseurs en experts die geïnterviewd kunnen worden over brandveiligheid in en om het huis of over brandveilig ondernemen.
Op de website rookmelders.nl is vast een toolkitgedeelte aangemaakt Rookmelders.nl – Toolkit. Hier komt de komende dagen extra informatie op welke we natuurlijk zo breed mogelijk verspreid zouden willen zien.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen