Rennende monsters schrikken donker Haarlem op

Enge schedels trekken met Halloween rennend door het centrum.
Foto: pr-poster run2day

Schrik niet zaterdagavond in de binnenstad. Of juist wel natuurlijk want het is Halloween. Zestig hardlopers trekken als vampiers, zombies en andere monsters geschminkt en verkleed door de stad met de eerste Halloween Run in Haarlem.

In hardloopwinkel Run2Day, Jacobijnestraat 54-56, schminken drie studentes van het ROC vanaf half negen de hardlopers die zich hebben opgegeven voor de Run. De inschrijving is gesloten, de groep zit helemaal vol. Alle lopers zijn verkleed en zijn verplicht zich te laten schminken, tenzij ze een eng masker op hebben.

Om tien uur zaterdagavond trekt de horde de straat op. Grote pleinen voor de Jopenkerk en de Grote Markt kunnen zich in ieder geval verheugen op een bezoek. Ook lopen de monsters hard door de donkere Haarlemmerhout Hout waar de zombies en andere freaks zelf een lesje in schrikken zullen krijgen. ,,Dan weten de lopers zelf ook wat voor effect ze teweegbrengen. Mede door dit gedeelte van het parcours hebben we besloten kinderen niet mee te laten doen”, zegt organisatrice Yvonne Kempe van Run2Day Haarlem.

De deelnemers krijgen een eng shirt cadeau van sponsor Saucony en de engst verklede hardloper wint een paar schoenen van dit merk.

Drie personeelsleden begeleiden de groep lopers die een parcours van zes tot zeven kilometer afleggen. Feestartikelenmagazijn Monnikendam aan de Gedempte Raamgracht 7 heeft het trio voor de gelegenheid een kostuum geleend. Eerst was de gedachte de hardlopers met fakkels bij te staan. ,,Maar met al dat synthetisch spul dat ze aan hebben, leek ons dat iets te gevaarlijk”, zegt Kempe.

Dit is dus de eerste keer dat Haarlem deze Run organiseert. Volgend jaar wil Kempe met Halloween opnieuw de straten onveilig maken. ,,Dan laten we zeker honderd man toe. Er is zo veel animo. Mensen vinden het blijkbaar leuk om in het donker te rennen.”

Foto’s van de deelnemers verschijnen later op de Facebookpagina van Run2Day Haarlem.

Reacties