Scholen ruilen van gebouwen in Planetenbuurt

Een wethouder onderwijs in Haarlem knipt niet veel linten door. Deze vrijdagmiddag mag CDA’er Merijn Snoek pas voor het eerst deze symbolische handeling verrichten. Misschien wel daarom stond hij als een klein kind zo blij te juichen na toen het lint was geknapt.

In de voormalige Albert Schweitzerschool aan de Planetenlaan heeft basisschool De Zonnewijzer nu een tweede gebouw op loopafstand van het hoofdgebouw aan dezelfde laan: Zonnewijzer 2 geheten. Voor ruim één miljoen euro is de voormalige openluchtschool opgeknapt.

Voor de komende vijf jaar heeft wethouder Snoek dertig miljoen euro ter beschikking om openbare schoolgebouwen nieuw leven in te blazen. Andere wethouders, vooral in krimpgebieden, kijken jaloers naar Snoek als ze horen dat de scholen hier tegen de klippen op groeien. Haarlem kan het aantal jonge kinderen amper aan en daarom moet de gemeente haast maken om oude schoolgebouwen weer her te gebruiken.

De Zonnewijzer is daar nu als een van de eersten blij mee gemaakt. ,,Wij hebben nu een prachtige, zonnige, lichte school”, zegt directeur Edith Ploeg dan ook trots tegen honderden van haar leerlingen. Een heel grote schat ligt achter het schoolgebouw. Een grote tuin die bijna park valt te noemen. Zo hebben de kinderen voor en achter de school ruim de mogelijkheid buiten te spelen.

De voormalige dependance van de basisschool aan de Louis Couperusstraat valt nu in handen van middelbare school Het Schoter, tegenover Zonnewijzer 2. Ook daar is een gebrek aan lokalen vanwege de aanwas van scholieren.

 

Reacties