Foto-expositie Jelka Matlung toont schoonheid van de vrijeschool

Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Jaarfeesten, buitenonderwijs en nabootsing. Dat zijn de drie thema’s van de foto-expositie die tot en met 3 september te bewonderen is in het Van Damhuis in Haarlem. Fotograaf Jelka Matlung wil met de expositie de schoonheid van het vrijeschool onderwijs laten zien.

Als juf op de vrijeschool heeft Jelka Matlung naar eigen zeggen het voorrecht om de rijkdom van het vrijeschool onderwijs van dichtbij te zien. “Op mijn foto’s zie je een enorme schat aan tradities en gebruiken die normaal voor de buitenwereld onzichtbaar blijven”, zegt ze terwijl ze de laatste werken ophangt in het Van Dam Huis in Haarlem. “Ik ben supertrots dat mijn beelden in het groot te zien zijn en ik hoop dat de beelden mensen inspireren.”Antroposofisch onderwijs
De expositie toont een greep uit de omvangrijke fotocollectie van Jelka Matlung. Met haar bedrijf GroenerGroeien bracht de kunstenaar een kaartencollectie op de markt, en schrijft ze over de achtergrond van het antroposofische onderwijs. “Mijn passie voor fotografie en mijn hart voor het onderwijs heb ik de afgelopen jaren goed kunnen combineren”, zegt de juf op de vrijeschool in Middelburg. Haar passie is goed terug te zien op de onbevangen beelden van kinderen die buiten leren, jaarfeesten vieren en leren door nabootsing. “Ik fotografeer alleen de dingen die op een natuurlijke manier ontstaan. De kinderen zijn vrij in hun doen en laten wanneer we met ze in de tuin zijn. De mooiste situaties leg ik vast”, zegt ze wijzend naar een foto van een peuter die tussen het fluitenkruid ronddwaalt.Jaarfeesten
Even verderop staat Matlung stil bij de serie over het vieren van de jaarfeesten, ook wel seizoensfeesten genoemd. “Voor iedereen op de vrijeschool zijn dat de hoogtepunten omdat het leven met de seizoenen centraal staat in de antroposofische visie. De jaarfeesten gaan gepaard met veel tradities en gebruiken. De foto met daarop de pinksterbruid- en bruidegom is daar een mooi voorbeeld van.”

Expositie
In het Van Dam Huis werken verschillende organisaties met een antroposofische achtergrond samen. Eén van die organisaties is gezondheidscentrum Therapeuticum, de initiatiefnemer van de expositie. Naast mensen die de artsen of therapeuten bezoeken, kunnen ook andere belangstellenden de expositie bekijken. Op de laatste dag van de expositie -zaterdag 3 september- is er namelijk de mogelijkheid om een rondleiding langs de werken bij te wonen. Deze gaat van start om tien uur ’s ochtends. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar: [email protected].

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen