Ook bij 3-daagse Nijmegen euforie, massa gladiolen én deelnemers uit alle windstreken

Twee jaar, in 2020 en 2021 werd de 4-daagse van Nijmegen afgelast vanwege corona. De euforie was danook groot, toen voor 2022 dit geliefde- en sportieve wandelfestijn weer door kon gaan, hoewel dag 1 nu door extreem warm weer werd geschrapt.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting)

Ik wilde als redacteur van Nieuws.nl zelf een keer de feestelijke sfeer proeven, waarover zoveel wordt verteld. Helaas laat mijn conditie niet toe zelf mee te lopen, maar meegenieten van de gezellige feesten na afloop van de laatste wandeldag, was natuurlijk geen enkel probleem. Ik koos daarvoor dus vrijdag de 22e juli.

Nijmegen wordt gedurende de 4-daagse bezocht door ca. 45.000 deelnemers. Nationaal en Internationaal. Ik kwam vele deelnemers tegen uit onze regio: Kennemerland,  Noord- en Zuid Holland om maar eens wat te noemen. Ik ken mensen uit de IJmond, Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort, die maanden vooraf bijna dagelijks trainen om vier dagen de afstand van 40 km per dag zonder problemen te kunnen uitlopen.

Per trein

Ik koos voor de trein om in Nijmegen te komen. Ik werd die vrijdag vergezeld door mijn zoon Leroy (syndroom van Down). Leroy is gek op Nederlandstalige muziek en ik verwachte daarvan veel in het Nijmeegse centrum aan te treffen. Aangekomen op het Nijmeegse NS-station werden we meteen geconfronteerd met marktkramen vol gladiolen. Familieleden van deelnemers konden daar al direct gladiolen kopen om hun familie of vrienden mee te begroeten op de ‘Via Gladiola’, de St. Annastraat, ca. 10 minuten lopen vanaf het station.Op het openingsfilmpje is te zien hoe kinderen en volwassenen door op een loopband te lopen, stroom opwekken en zo miniatuurtreintjes laten rijden. Reclame van de NS om mensen tot meer bewegen ’te bewegen’. We gingen eerst richting de Via Gladiola, waar aan halverwege de ochtend al de eerste wandelaars aankwamen. Zoon Leroy pikte er twee sportieve ‘zorgspecialisten’ zo uit!Bij aankomst alleen maar blije gezichtenDe deelnemers worden toegezongen, bejubeld en ik kan me de euforie goed voorstellen!Er is volop muziek waarop de wandelaars en het publiek worden getrakteerd. Iedereen toont blij gedrag. Van een in de media aangekondigd boerenprotest heb ik deze vrijdag niets meegekregen….alhoewel…..Leroy sloot zich aan bij NO FARMERS NO FOOD NO FUTURE (zie hieronder)In het centrum troffen we in de Molenstraat een kern van festiviteiten met vele artiesten en in de eerste plaats de fantastische coverband The EUROS. Mannen die van alles spelen, Engelstalig, Nederlandstalig en meer. Uitgerust met de nodige vuurwerkeffecten en confettimachines.Zanger Danny Froger (zoon René) was 1 van de vele artiesten die optraten Leroy veroverde de harten van menige jonge dame, maar kreeg ook van mannen de nodige biertjes aangeboden. Ik moest dus extra opletten, want anders zou ik hem dronken terug naar Haarlem moeten begeleiden…Dat liep gelukkig goed af….

 

 

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen