Nederlandse première in Toneelschuur Haarlem

Nederlands première Geloof hoop en liefde in Haarlemse Toneelschuur.
Foto: publiciteitsfoto via Toneelschuur Haarlem

Het toneelstuk Geloof, hoop en liefde in de versie van twee Vlaamse gezelschappen beleeft zijn Nederlandse première in de Toneelschuur in Haarlem. Woensdag 25 november staat deze voorstelling op het programma.

De gezelschappen De Roovers en Theater Froefroe spelen de tekst van Ödön von Horvàth. De jonge Elisabeth probeert op alle mogelijke manieren te overleven in woelige en harde tijden. Als ze geld nodig heeft voor een vergunning om te kunnen werken als verkoopster, verkoopt ze haar lijk al bij leven aan het mortuarium.

Von Horváth schreef met Geloof Liefde Hoop, een kleine dodendans (1932) een messcherp, donker en tegelijkertijd hilarisch grotesk portret van de jonge, naïeve Elisabeth die probeert te overleven in een wereld in crisis. Chronisch geldgebrek, hoge werkloosheid en kil cynisme zijn het decor waarin eerst het geloof taant, dan de liefde wegkwijnt en tot slot ook de hoop verbleekt. Toch is er volgens Maren geen reden tot wanhoop: zij regisseert dit fragmentarische, krachtige en zwartgallige stuk als een feestelijke carrousel waarin humor als koevoet wordt ingezet om de schrijnende absurditeit van de wereld te kunnen tonen. Een vrolijk-macabere parade, een pleidooi tegen de onverschilligheid.

De Roovers laat zich de 25ste bijstaan door de poppenspelers van Froefroe en een accordeonist. Samen staan ze garant voor een fikse portie absurditeit en zwarte humor.  Volgens De Roovers zijn de acteurs van Theater Froefroe de Meesters van het Absurde en de Zwarte Humor. De ongebreidelde vormelijkheid van hun poppen kan de hallucinante verbeelding die Horvàth weet op te wekken alleen maar versterken. Na de première is de voorstelling in Nederland alleen nog te zien in Theater Kikker in Utrecht.

Kaarten voor de voorstelling kosten € 14,50 (CJP/Studenten) / 16,50 (Vrienden Toneelschuur) 18,50). Kaarten kopen kan via www.toneelschuur.nl en de kassa van de Toneelschuur op 023 517 39 10 dagelijks van 13.30 tot 21.45 uur.

Reacties