Uittip voor de laatste vakantieweken: Kleurrijke heisessie ‘op’ de Posbank

Foto: Wim Meijer Fotografie

Wanneer we praten over het Herikhuizerveld gaat maar bij weinigen een lichtje branden. Praten we echter over ‘de Posbank’ dan weet de gemiddelde Nederlandse natuur-, fiets- en wandelliefhebber waar ik het over heb: over het uitgestrekte en heuvelachtige heidegebied in het Nationaal Park Veluwezoom bij Rheden.

Een indrukwekkend heuvellandschap met op sommige heuveltoppen uitzicht over het dal van de IJssel tot ver in Duitsland en met een oppervlakte van maar liefst 245 hectare, die iedere jaar van half augustus tot half september paars kleurt door alle heideplanten.Niet voor niets is het gebied enorm populair bij wandelaars en fietsers, overigens niet alleen tijdens de bloei van de heide, maar ook in de andere jaargetijden, die ieder weer op een eigen manier het gebied bijzonder inkleuren. Daar komt bij dat in het gebied, en daarmee ook de Nationale parken Veluwezoom en Hoge Veluwe een uitgebreid netwerk kent van fiets- en wandelpaden, wat het ook erg populair maakt voor het organiseren van sportevenementen, zelfs internationaal. Zo ging op 8 mei 2016 de derde etappe van de Giro (Ronde van Italië) over de Posbank.Die toegankelijkheid van het gebied voor fietsers heeft alles te maken met de ANWB, die zich als wielerbond sinds 1883 inzette voor het stimuleren van het recreatief fietsen, het bevorderen van de aanleg van fietspaden en het plaatsen van wegwijzers. Een van de grote drijfveren hierachter was de tweede voorzitter van de ANWB, de heer G.A. Pos (vanaf 1893). Hij is dan ook degene die verantwoordelijk is voor de naam ‘Posbank’.Hoewel velen denken dat Nederlandse grootste heidegebied ‘de Posbank’ heet, is de Posbank echter de halfronde monumentale stenen bank die op 7 mei 1918 werd onthuld ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de heer G.A.Pos. De bank werd ontworpen door architect Willem Leliman die ook al voor de ANWB de zogenaamde ‘paddenstoelen’ had ontworpen als bewegwijzering voor wandelaars en fietsers. De bank staat op 90 meter boven AP met fraai uitzicht over het Herikhuizerveld, het IJsseldal, Arnhem, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland.Kortom: het gebied heet dus Herikhuizerveld en niet Posbank, en heeft ook niets te maken met de PosTbank, zoals vaak in de volksmond wordt gezegd.

Terug naar de huidige situatie op het Herikhuizerveld (of zullen we toch maar gewoon ‘Posbank’ zeggen?). Op dit moment staat de heide dus in volle bloei. De komende weken zal die kleurenpracht nog even toenemen, om vervolgens rond half september aan kleur te gaan inboeten. Een tip voor een wandeling: ga op pad in de vroege morgen of later op de avond. De mooiste kleuren zie je in het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang, de zogenaamde ‘gouden uurtjes’. Daar komt bij dat het dan ook qua temperatuur het beste uit te houden is.

Om alvast in de stemming te komen hieronder nog een beeldimpressie van het Herikhuizerveld gemaakt door Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer, die deze natuurbeleving ziet als het ultieme dag-uitje voor de laatste weken van de zomervakantie.

(klik HIER voor de complete fotoserie)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen