Zandvoort: Bijzondere tentoonstellingen in aanloop naar Formule I

Foto: Charles Duijff

In Zandvoort vinden in aanloop naar de formule I races 2022 weer tal van bijzondere tentoonstellingen en evenementen plaats. Tot 4 september vind je bijvoorbeeld kunst rond auto’s binnen én buiten het Zandvoorts Museum.

Zo hebben diverse kunstenaars in het kader van CAR ART indrukwekkende ‘beelden’ gemaakt met als inspiratie de automobiel. Je vindt de meeste kunstobjecten aan de boulevard bij het Burgemeester van Fenemaplein.

Bij elk object vind je naast de naam van de kunstenaar en de titel van het werk ook een QR-code voor meer informatie en soms making-of foto’s en filmpjes. (zie voorbeeld hieronder) Hieronder de Suzuki AltoEén van de grote objecten op de boulevard van Zandvoort is de Ukrainian Humvee van kunstenaar Jan Doms. De Ukrainian Humvee is ontstaan naar aanleiding van Doms’ bezoek in Melitopol (Oekraïne) in 2010. Voor een studieproject werkte hij samen met Oekraïense architecten aan het ontwerp van een park. Door de vulkaanuitbarsting in IJsland destijds, was al het vliegverkeer in Europa gestaakt. Doms was genoodzaakt langer in Oekraïne te blijven. Dit liep uit tot een prachtig avontuur, waarbij Doms samen met één van de Oekraïense architecten en zijn vrouw Kiev heeft bezocht. De oorlogssituatie die zich daar nu afspeelt voelt heel dichtbij voor Doms. Hij bewondert de wilskracht van de Oekraïense burgers. “Ze zijn sterk, robuust en stevig, net zoals de Ukrainian Humvee,” zegt Doms. Door middel van zijn passies voor beweging, staal en glas heeft Doms zijn gedachten over de Oekraïense oorlog vertaalt naar een bijzonder kunstwerk.

Ukrainian Humvee is een mobiele sculptuur geworden met stalen en glazen onderdelen. Naast dat de Humvee zelf een dynamisch sculptuur op wielen is, is de gedaante van de sculptuur ook continu in beweging. Zo heeft Doms de basis van de sculptuur ooit gebruikt voor een schip, een vliegtuig, een marsrover, een pausmobiel en nu voor de Ukrainian Humvee. Het kost vaak maanden of soms zelfs jaren om uit te vogelen hoe hij de sculptuur weer in ander werk kan transformeren, maar zodra Doms het eenmaal heeft uitgepuzzeld, gaat het maakproces heel snel. Hieronder de HumveeHierna meer afbeeldingen en de link naar relevante sites Klik op Kunstroute 2022 voor de website en daaronder op Zandvoorts Museum voor meer informatie

Kunstroute 2022

ZANDVOORTS MUSEUM

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen