55 jaar ‘All You Need Is Love’, en de boodschap is actueler dan ooit

Foto: Unsplash - Bertrand Moritz

Op 19 augustus 1967 was ‘love’ all we needed… Wat dat betreft is er in 55 jaar tijd niets veranderd. Het was een boodschap aan de wereld van misschien wel de grootste iconen die de popmuziek ooit heeft voortgebracht: ‘All You Need Is Love’.

(tekst: Wim Meijer)

Op 19 augustus 1967 prijkte deze legendarische hit van de Beatles bovenaan de Amerikaanse hitlijsten, als een kreet naar de wereldleiders, in een tijd waarin de Vietnamoorlog z’n hoogtepunt beleefde en de Zesdaagse Oorlog in het Midden-Oosten nog maar net was gestreden.

Our World
‘All you need is love’ was speciaal geschreven door John Lennon voor het programma Our World, het eerste wereldwijde live-programma dat per satelliet werd uitgezonden. De uitzending werd bekeken in 26 landen door in totaal 400 miljoen kijkers. De BBC had de Beatles gevraagd een nummer te schrijven met een boodschap die alle kijkers over de hele wereld zouden begrijpen.

Ingenieurs Stanley R. Peterson (l) and Ray Bowerman (r) controleren de Early Bird, ’s werelds eerste communicatiesatelliet, gebruikt voor ook de eerste satellietuitzending Our World (foto: NASA – Wikipedia)

Een beter te begrijpen kreet dan ‘All you need is Love’ was in 1967 niet denkbaar. In alle wereldsteden  werden massademonstraties gehouden tegen de bombardementen die Amerika uitvoerde in  Vietnam. Kreten als ‘Peace, no War’ en ‘Johnson, moordenaar’ vormden een dagelijks terugkerend beeld in de journaals. En vooral de jongeren van de wereld verenigden zich in vredesbewegingen of voerden protest op hun eigen artistieke wijze: met muziek en vreedzaam samenzijn.

(foto: Pixabay)

It was for love and bloody peace
‘All you need is love’ was het juiste signaal op precies het juiste moment. Voor de wereld brachten de Beatles het ten gehore op die 7e juli in 1967, omringd door veel muzikale vrienden, die zorgen voor de ‘backing vocals’, waaronder Mick Jagger, Keith Richard, Marianne Faithfull, Keith Moon, Eric Clapton, Pattie Harrison, Jane Asher, Graham Nash en Hunter Davies. Iedereen in kleurrijke kleren, omringd door bloemen, ballonnen en spandoeken. Weliswaar was ‘Flower Power’ al geboren, maar met dit Beatle-optreden en vervolgens de Beatle-LP ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, werd Flower Power een wereldwijd feit. In een later interview zei Ringo Starr hierover: “We were big enough to command an audience of that size, and it was for love. It was for love and bloody peace. It was a fabulous time. I even get excited now when I realise that’s what it was for: peace and love, people putting flowers in guns.”

Binnen één week op nummer 1
All You Need is Love werd in juli 1967 op single uitgebracht. Binnen één week stond het nummer in Engeland al op de eerste plaats van de hitlijsten. De ‘rest van de wereld’ volgde, op 19 augustus 1967 Amerika. Het is bijna symbolisch dat op diezelfde dag Ringo Starr vader werd van zoon Jason.

Brian Epstein
Een week later sloeg het noodlot echter toe. Op 27 augustus overleed Brian Epstein, de manager van The Beatles, aan een overdosis drugs. Hoewel de Beatles daarna nog enkele indrukwekkende albums maakten, waaronder ‘Abbey Road’ en ‘Let it be’, was met Brian Epstein de eenheid van de groep verloren gegaan, en hielden The Beatles in 1970 op te bestaan.

Beatles-manager Brian Epstein (foto: Wikipedia – Nationaal Archief)

Tekst van 1 miljoen
Dat geldt niet voor hun muziek, die leeft nog steeds, evenals hun boodschap ‘All you need is love’. En dat ze, behalve dat, voor een enkele mazzelaar ook nog wat materieels achter lieten, blijkt uit het feit dat de met de hand geschreven tekst van John Lennon voor het nummer ‘All you need is love’ in 2005 werd verkocht voor 1 miljoen pond. Lennon liet de tekst achter in de BBC-studio’s na het laatste live-tv-optreden van The Beatles. De tekst werd gevonden en meegenomen door een medewerker. Waarschijnlijk heeft die er een goed pensioentje aan overgehouden.

(foto: Wikipedia – Tomasz Molina)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen