Fietsdemonstratie tegen Formule 1: ‘Doe als Vettel, stoppen kan wel’

Foto: Inter Visual Studio

HAARLEM / ZANDVOORT – Op zaterdag 3 september organiseert Extinction Rebellion Haarlem een fietstocht van Station Haarlem naar het Circuit van Zandvoort om te protesteren tegen de Formule 1 Races. De fietsers demonstreren vanwege de aantasting van een kwetsbaar natuurgebied door de races en vanwege het vervuilende karakter van de sport.

Extinction Rebellion roept de provincie Noord-Holland op om geen vergunning meer te verlenen aan dit evenement. Het gaat om een legale en aangemelde actie waaraan iedereen kan deelnemen. De fietsers verzamelen op 3 september om 11 uur bij station Haarlem met versierde fietsen, banners met protestleuzen, fluitjes en ratels. Ze fietsen dan via station Heemstede-Aerdenhout naar het circuit in Zandvoort onder het motto ‘Doe als Vettel, stoppen kan wel’.

De fietstocht wordt georganiseerd door Extinction Rebellion Haarlem en wordt gesteund door Stichting Duinbehoud, Rust bij de Kust, IVN-Zuid-Kennemerland en lokale afdelingen van Milieudefensie en Grootouders voor het Klimaat. Een belangrijk bezwaar van de demonstranten tegen Formule 1 is de aantasting van de duinen, een kwetsbaar Natura 2000 natuurgebied. Het circuit van Zandvoort ligt er pal naast. Door de grote aantallen bezoekers, de geluidsoverlast en vervuiling door o.a. stikstof die het evenement met zich meebrengt wordt het leefgebied van dieren en planten verstoord. Eerder hebben verschillende milieuorganisaties een rechtszaak aangespannen tegen de provincie Noord-Holland en circuitpark Zandvoort vanwege de stikstofuitstoot. Een definitieve uitspraak hierover volgt nog in 2023.Een ander bezwaar van de demonstranten is het vervuilende karakter van de autoracesport. Connie van ’t Hof, een van de initiatiefnemers van Extinction Rebellion licht toe: “We gunnen ieder zijn lolletje, maar autorace op fossiele brandstof is een sport die niet meer past in deze tijd. We moeten juist alles op alles zetten om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en het gebruik van benzine moet zo snel mogelijk worden afgebouwd. Wat voor signaal geef je dan als overheid door autoraces op fossiele brandstof nog toe te staan? En het gaat niet alleen om uitstoot. Door de aanpassingen en uitbreiding van het circuit is kwetsbaar duingebied verwoest. Hierdoor zijn verschillende dieren, waaronder de zandhagedis en rugstreeppad, een stuk van hun habitat kwijt. Dat vinden we onacceptabel. Daarom pakken wij de fiets.”Ook sommige coureurs voelen zich inmiddels ongemakkelijk door de grote CO2 voetafdruk van de autoracesport die met name wordt veroorzaakt door de logistiek: transport van de uitrusting en van de teams. Zo heeft coureur en viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel onlangs aangegeven dat hij wil stoppen. Zorgen over klimaatverandering en de bijdrage die Formule 1 races daaraan leveren spelen daarbij voor hem een rol. Vettel gaf aan: “Reizen over de hele wereld, autoracen en hulpbronnen verbruiken zijn dingen waar ik niet van kan wegkijken.” (bron: TheGuardian.com – Sebastian Vettel reveals clime crisis fears influenced his F1 retirement – 28 juli 2022)

De organisatoren gaan uit van een opkomst van circa 100 fietsers. Later in het najaar zullen er vervolgacties worden gehouden bij het provinciehuis in Haarlem.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen