Tips om met (online) verlies om te gaan

Foto: Memorabel Afscheidsmonumenten

We zijn steeds langer online en krijgen steeds meer online vrienden. Vrienden die elkaar vaak nog nooit in levende lijve ontmoet hebben. Meestal is dat geen probleem. Hoewel het contact niet fysiek is kun je toch enorm gesteld raken op elkaar en een diepe band krijgen. Ook zonder fysieke ontmoetingen kun je voor- en tegenspoed online delen met elkaar.

Maar wat als je online vriend of vriendin plots niet meer online komt? Als je na een lange stilte er bij toeval achter komt dat je online vriend gestorven is? En misschien zelfs al gecremeerd of begraven onder een bijzonder grafmonument ter ere van hem of haar.

Waarschijnlijk ken je de naasten en de familie van je online vriend niet. En de kan is klein dat zij weten wie jij bent. Wat moet je dan met je gevoelens van verlies? In je omgeving is er waarschijnlijk ook niemand die jouw online vriend gekend heeft. Rouwen om de dood van een online vriend – hoe doe je dat?

Grafmonument
Als je er achter kunt komen waar je vriend begraven ligt en de afstand voor je te overbruggen is zou je naar het graf kunnen reizen om afscheid te nemen. Het zien van een gedenkteken of grafmonument met de naam en eventueel een foto van je online vriend biedt troost en maakt het virtuele verlies plots tastbaar en concreet. Je kunt deze reis eventueel combineren met een vakantie.

Uitvaart
Meestal zit er maximaal 7 dagen tussen een overlijden en een uitvaart. Mocht je op tijd weten dat er een uitvaart is: probeer er bij te zijn. Mocht je de uitvaart willen bijwonen besef dan op voorhand dat jij een vreemde zult zijn voor de familie en nabestaanden. Ga alleen als dat goed voor je voelt. Als je er bent houd dan afstand en respecteer dat de relatie van de overledene met partner, kinderen en familie anders was dan met jou. Als alternatief kun je ook een online herdenkingspagina voor je online vriend maken.

Oordelen
Er is het verlies waar je om rouwt, maar je mist waarschijnlijk ook de dagelijkse steun van je online vriend. Vaak begrijpen buitenstaanders niet hoe erg dit verlies je raakt. Vraag om steun van je naasten en vraag ze niet te oordelen: want álle relaties hebben betekenis ook online contacten.

Rouwen mag
Internet heeft ons bewustzijn letterlijk vergroot. Fysieke grenzen van tijd en ruimte zijn door Social Media veranderd. We kunnen nieuwe ideeën, hoop en dromen delen en ontwikkelen samen met anderen. Diepgaande relaties kunnen ook gebouwd worden met “slechts” woorden en afbeeldingen.

Maak voorzichtig contact
Durf je contact te maken met de nabestaanden van je online vriend? Personen die jij misschien uit verhalen van je online vriend kent, maar die je nog nooit ontmoet hebt en die van jouw bestaan waarschijnlijk geen weet hebben. Probeer een e-mail berichtje aan de nabestaanden te sturen met daarin een favoriete herinnering. Schrijf hen hoe zeer je gesteld was op hun dierbare en dat je hen sterkte wenst met het verlies. Laat ook weten dat je hun wensen voor wel of geen contact respecteert. Bedenkt ook dat de familieleden je mailbericht misschien pas na de uitvaart lezen. De meeste mensen vinden heel fijn en troostend om te horen dat meer mensen van hun geliefde hebben gehouden.

Bedenk je eigen ritueel
Verlies accepteren is misschien wel het lastigste van rouwen. Het lastige van online vriendschappen is dat er geen fysieke ontmoetingen zijn geweest en daarmee geen objecten of ervaringen met een gemeenschappelijk herinnering. Zoals een weekendje weg, een dag aan zee, of die ober die toen… of die keer dat we… Normaal kun je die dierbare herinneringen bij verlies koesteren. Bij online verlies zijn die herinneringen er meestal niet. Verlies echt beseffen, ervaren en een plek geven is bij online vriendschappen lastiger. Wat mensen soms helpt is om een eigen ritueel te maken. Een ritueel dat voor jou betekenisvol is en waarmee je in je hart een liefdevolle verbinding maakt met je overleden vriend. Als je daar zelf niet uitkomt kun je daar steun bij zoeken. Een uitvaartondernemer heeft ervaring met het (helpen) bedenken van een passend afscheidsritueel.

Steun bij anderen
Ze zeggen wel eens dat je verlies niet verwerkt – maar dat je er mee leert leven. Zelfs na jaren kun je plots nog verdriet voelen bij de gedachte aan een overleden (online) dierbare. Zoek steun bij mensen die er voor je willen zijn en bij wie je je veilig voelt. Soms kan ook dat online. Er zijn online forums over rouwen.

Wat het meest helpt als je rouwt om een geliefde zijn geen adviezen maar liefde en aandacht.

(Bron: Bericht Memorabel Afscheidsmonumenten)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen