Stresstest: kan Haarlem extreem weer aan?

Gaan deze bomen in het Zaanenpark bijvoorbeeld het extreme weer overleven?
Foto: haarlemnieuws

Kan Haarlem de zwaardere buien, fellere stormen en hittegolven nog wel aan? Het risico over overlast en schade neemt toe door het veranderende klimaat.

Ambtenaren van wethouder Cora-Yfke Sikkema voeren dit najaar nog een stresstest uit om die risico’s in kaart te brengen. Is Haarlem de komende jaren nog klimaatbestendig?, luidt de vraag. Eerst worden de gevolgen van weersextremen op papier gezet. Gedacht moet worden aan de gevolgen voor kwetsbare objecten als bruggen en gebouwen, drinkwater- en elektriciteitsnetwerken en bijvoorbeeld festivalbezoekers of ouderen. Gekeken wordt naar recente overlastgegevens tijdens en na stormen, stortbuien, hitte of droogte. Denk aan overgelopen kelders in het centrum van Haarlem na hevige regenbuien.

Begin volgend jaar presenteert Sikkema de uitkomsten van de stresstest onder andere aan Haarlemmers en ondernemers tijdens een bijeenkomst. Het gaat dan om een eerste test die nog niet alle effecten zal benoemen. Daarna komt de gemeente met voorstellen om hiaten in de verdediging tegen extreem weer op te vangen.

Reacties