Open Monumentendagen in Haarlem: de deur staat open!

Foto: Hans Guldemond

HAARLEM – Leerzaam én verrassend: komend weekend openen zo’n 50 monumenten in Haarlem hun deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendagen. Ontdek waarom duurzaamheid en monumenten goed samen gaan.

Laat je verrassen
Ook dit jaar zijn de Open Monumentendagen weer dé kans om plekken te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Het Gerechtsgebouw, de Koepel, Anno Haarlem, Hodshon Huis, Paviljoen Welgelegen; het is een greep uit de monumentale panden die op 10 en 11 september te bezichtigen zijn.

Naast de monumenten die worden opengesteld voor het publiek worden er ook nog tal van andere activiteiten georganiseerd. Wandel bijvoorbeeld mee tijdens een stadswandeling onder leiding van een stadsgids, sluit aan bij een exclusieve rondleiding, luister naar orgelmuziek of beklim een van de kerktorens en geniet van het uitzicht over je eigen stad. Nieuw dit jaar is de zintuiglijke wandeling.

Tijdens deze wandeling vertelt Marijke Scheffener niet alleen in gebarentaal, maar kun je ook ruiken, proeven, voelen en kijken om zo met behulp van al je zintuigen een beeld te vormen van Haarlem, monumentale materialen en archeologische vondsten.

Duurzaam duurt het langst
Het bouwen van huizen kost veel energie, veel beter is het dus gebouwen te behouden. Voor een monument is het ideaal als de oorspronkelijke functie in het gebouw blijft, dan hoeft er weinig aangepast te worden. Maar een pand herbestemmen is ook een manier van behoud. Je komt dit weekend hier mooie voorbeelden van tegen. Zo zijn dit jaar voor het eerst de kerk open van de Hersteld Apostolische Zendingsgemeente, die gebouwd is als school, het HAL-gebouw dat 80 jaar een gesloten bastion voor medicijn onderzoek was en waar nu restaurant Mama Gaia en co work hub Oceans gevestigd zijn en de Koepel natuurlijk, van gesloten gevangenis naar bruisend ontmoetingscentrum.

Programma
Een overzicht van alle deelnemende monumenten en activiteiten vind je op www.openmonumentendag.nl/haarlem. Ook is er een programmaboekje met daarin alle informatie over deelnemende monumenten, themateksten en meer achtergrondinformatie. Het gedrukte boekje is verkrijgbaar bij VVV Haarlem en de deelnemende monumenten. VVV Haarlem (Grote Markt 2) is tijdens de Open Monumentendagen hét informatiepunt voor vragen over het programma en tevens voor kaartjes voor een wandeling.

Een weekend lang cultuur
Het weekend van 10 en 11 september staat Haarlem in het teken van cultuur. Naast de Open Monumentendagen kun je ook nieuw talent en opkomende kunstenaars ontdekken bij de Stadsschouwburg, Schuur, Philharmonie Haarlem en Patronaat. Zij trappen het cultureel seizoen af op zaterdag 10 september met Open Podium. Tijdens de Open Monumentendagen organiseert de Federatie Haarlemse Koren haar jaarlijkse Korenlint, waarbij koren optreden in monumenten en op andere mooie locaties in de binnenstad.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen