Irene Moors reikt koninklijke onderscheiding uit aan Rode Kruis vrijwilliger

Foto: Rode Kruis Kennemerland

Gisteren, vrijdag 9 september, heeft een aantal vrijwilligers van Rode Kruis regio Kennemerland een onderscheiding ontvangen voor hun trouwe dienst. Een van de vrijwilligers, Willem Jan Agterbos, kreeg zelfs de bijzondere koninklijke onderscheiding van Bronzen Medaille van Verdienste uitgereikt door Rode Kruis ambassadeur Irene Moors.

(bron en foto’s: Rode Kruis Kennemerland)

Zie je het Rode Kruis dan zie je hulp, zeker de afgelopen tijd is het Rode Kruis op heel veel plaatsen aanwezig om hulp te bieden. Hulp aan vluchtelingen die naar Nederland komen, maar ook coronahulpverlening en evenementenhulpverlening. Dit kan het Rode Kruis doen dankzij de onvermoeibare inzet van heel veel vrijwilligers, mensen die ze zelf opleiden tot EHBO-er en die vervolgens overal aan de slag gaan als hulpverlener. Gisteren kreeg een aantal van die vrijwilligers dus op een bijzondere manier waardering.

Feest van RKenning
Elk jaar viert het Rode Kruis traditioneel de Dag van het Rode Kruis om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Gisteren was dat in district Kennemerland. Na twee jaar covid restricties konden de vrijwilligers en medewerkers elkaar eindelijk weer ontmoeten bij het Feest van RKenning in de Sociëteit de Vereeniging in Haarlem. Tijdens dit Feest van RKenning werden maar liefst 15 onderscheidingen uitgereikt door Rode Kruis ambassadeur Irene Moors. Vijf mensen kregen de COVID erepenning, drie vrijwilligers de Medaille voor 10 jaar trouwe dienst, vijf mensen voor 20 jaar trouwe dienst en twee vrijwilligers die al 30 jaar verbonden zijn aan het Rode Kruis.

Bij deze gelegenheid konden zij ook kennismaken met collega-Rode Kruisers door middel van een informatiemarkt. Hier lieten de teams Noodhulp, Bevolkingszorg, Evenementenhulp, Preventie & Educatie, project Heldin, Humanitair Oorlogsrecht en Vluchtelingenopvang zien wat ze doen in Kennemerland.

Bronzen Medaille van Verdienste voor Willem Jan Agterbos
Een van de vrijwilligers van Rode Kruis Kennemerland werd geëerd met een hele bijzondere onderscheiding. De Kanselier van het Nederlandse Rode Kruis kende Willem Jan Agterbos een Bronzen Medaille van Verdienste toe welke werd uitgereikt door Irene Moors.

Willem Jan Agterbos (foto: Rode Kruis Kennemerland – FB)

Districtsvoorzitter Joop van Burk licht de nominatie toe: “Deze Medaille van Verdienste wordt slechts zelden uitgereikt, maar is in dit geval zeer verdiend. Willem Jan is al 27 jaar Rode Kruiser, begonnen in 1995 bij de Colonne van afdeling Oldenzaal. Hij is de drijvende kracht achter onze evenementenhulp in de afdeling Zuid-Kennemerland, daarnaast ook zelf hulpverlener, teamleider NoodHulpTeam, en lid van het Verbindingsteam. In Haarlem en omgeving heeft hij bij vele organisatoren van evenementen gelobbyd voor het inzetten van het Rode Kruis voor eerstehulpverlening op hun evenementen. Niet zonder resultaat, onze hulpverleners staan op gemiddeld 75 evenementen per jaar. Ondanks de tekorten aan vrijwilligers op dit moment, blijft hij doorzetten en zich onvermoeibaar inzetten, naast zijn reguliere werk in de zorg. Hij is actief op veel diverse activiteiten, in Zuid-Kennemerland maar ook landelijk, zoals bij de Nijmeegse Vierdaagse en de Dam tot Damloop. Willem Jan springt eruit omdat hij zich met zijn enorme drive ook altijd inzet voor het actief uitdragen van de visie en de grondbeginselen van het Rode Kruis. Tot slot, Willem Jan heeft zelfs de liefde van zijn leven ontmoet bij de Nijmeegse Vierdaagse, zijn vrouw Ineke is verhuisd vanuit het oosten van het land naar Kennemerland om bij hem te komen wonen. Ineke is -natuurlijk – ook Rode Kruis vrijwilliger en je vindt hen vaak samen op evenementen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen