Marianne Overbeeke schrijft boek over Haarlemse Huishoudschool

Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Vrijdag 16 september vindt bij boekhandel De Vries Van Stockum in het centrum van Haarlem de presentatie plaats van het boek Mons Aurea – woelige jaren op een Haarlemse Huishoudschool, geschreven door de Haarlemse Marianne Overbeeke. Een verhaal, zoals ze zelf beschrijft, over Haarlems meest onbekende rijksmonument, over leerlingen en docenten in een tijd die niet eens zo ver achter ons ligt, maar al zo lang geleden lijkt

Aan de Garenkokerskade vind je Mons Aurea, de voormalige rooms-katholieke huishoud- en industrieschool Mons Aurea. Een monumentaal schoolgebouw met een parmantig torentje en een luchtbrug over het water. Van binnen en buiten een parel uit de wederopbouwperiode. Duizenden meisjes en een handvol jongens hebben hier hun middelbareschooltijd doorgebracht.

Mons Aurea opent haar deuren in 1960, de tijd dat het Haarlems Dagblad nog een avondkrant is, de leerlingen dragen tijdens de kookles nog een (kook)sluier dragen en de strenge directrice controleert boven aan de trap controleert of de meisjes wel in een jurk of rok gekleed gaan. Door de ogen van docenten en leerlingen zien we hoe de maatschappij verandert: de pastoor verdwijnt uit beeld, nieuwe schoolvakken worden geïntroduceerd, vrouwen maken een opmars op de arbeidsmarkt en het onderwijs past zich telkens schijnbaar moeiteloos aan.

Nadat de laatste leerling in 2014 de deur achter zich dicht trok, is het gebouw liefdevol en met respect voor de architectonische waarde verbouwd tot 23 woningen en appartementen.

De boekpresentatie vindt vrijdag 16 september om 17.00 uur plaats bij boekhandel De Vries Van Stockum. Klik HIER om je aan te melden.

Het boek is te koop bij de volgende boekhandels:

  • De Vries Van Stockum, Jacobijnestraat 7, 2011 TG Haarlem
  • Kennemer Boekhandel, Kleverparkweg 3, 2023 CA Haarlem
  • Atheneum, Gedempte Oude Gracht 70, 2011 GT Haarlem
  • ABC Architectuurmuseum, Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem
  • Brederode Boeken, Hoofdstraat 234, 2071 EP Santpoort-Noord
  • Readshop IJmuiden, Marktplein 33, 1972 GA, IJmuiden
  • Boekhandel Blokker, Binnenweg 138, 2101 JP  Heemstede

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen