Symbolische start bouw van Hof van Jacob; nieuwbouwcomplex met 256 zorgwoningen

Foto: Sint Jacob

HAARLEM – Op donderdag 15 september wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst op symbolische wijze de bouw van Hof van Jacob gestart. Hof van Jacob is het nieuwbouwcomplex met 256 zorgwoningen en diverse voorzieningen dat gerealiseerd wordt in Schalkwijk op het terrein tegenover het Spaarne Gasthuis waar voorheen verpleeghuis Boerhaave gevestigd was.

Wethouder Diana van Loenen, Sint Jacob bestuurder Eduard van Bockel, de betrokken bouwpartner KBK Bouwgroep en een toekomstige bewoner en medewerker zullen op 15 september op het bouwterrein het startsein geven voor de bouw.

Wonen, zorg en ontmoeten
Binnen Hof van Jacob ontwikkelt Sint Jacob woningen voor ouderen die, al dan niet tijdelijk, intensieve zorg nodig hebben. Daarnaast zal een vastgoedontwikkelaar zelfstandige seniorenwoningen bouwen waar men indien nodig zorg kan krijgen. Het uitgangpunt is dat alle bewoners, ook wanneer ze zorg en ondersteuning nodig hebben, het leven zo veel mogelijk kunnen voortzetten zoals ze dat gewend waren voordat ze naar Hof van Jacob verhuisden.

De ligging, het groen en de voorzieningen van Hof van Jacob zorgen voor een verbinding met de omliggende wijk. Zo ontstaan veel mogelijkheden voor ontmoetingen tussen de bewoners van Hof van Jacob en de buurtbewoners. Hof van Jacob wordt een fijne plek om te wonen, te werken of om langs te komen.

Verschillende woningen en (zorg)functies
Op het terrein aan de Amerikaweg, tegenover het Spaarne Gasthuis, komen zeven gebouwen. In twee daarvan gaat Sint Jacob 24-uurszorg verlenen aan mensen met een intensieve zorgvraag. In totaal komen hier 164 zorgwoningen. Op de bovenste verdieping komen daarnaast twintig studio’s waar mensen die zorg nodig hebben tijdelijk kunnen verblijven, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname.

In het centrale gebouw ‘Het Hart van Jacob’ komen een vestiging van Hero Kindercentra, een horecagelegenheid die wordt gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het nieuwe hoofdkantoor van Sint Jacob.

In de overig vier gebouwen komen in totaal 72 huurwoningen waar ouderen zelfstandig wonen en, indien nodig, eenvoudig zorg kunnen regelen. Deze woningen zijn bijvoorbeeld ook geschikt voor stellen waarvan een van beiden zorg nodig heeft. Een van deze gebouwen biedt straks ook onderdak aan ZOED Boerhaavewijk (zorgverleners onder een dak) met een huisarts, fysiotherapeut en apotheek.

Eerste bewoners in 2024
Sint Jacob start samen met bouwpartner KBK Bouwgroep met de bouw van het gedeelte van Hof van Jacob waar 24-uurszorg verleend zal worden aan mensen met een intensieve zorgvraag. De eerste woningen van dit deel worden naar verwachting in 2024 opgeleverd.

De ontwikkelingen van de zelfstandige seniorenwoningen door de vastgoedontwikkelaar zal later starten . De planning voor het opleveren van deze woningen is nog niet bekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen