‘Tweede auto van gezinnen moet Haarlem uit’

De vaak lege Cronjégarage is geschikt voor 'tweede auto's'.
Foto: haarlemnieuws

Moet er een één-auto-politiek komen in Haarlem? Meerdere inwoners vinden namelijk dat de vele tweede auto’s per gezin grote parkeerproblemen in de stad veroorzaken.

Op de site haarlemparkeert.nl kunnen inwoners ideeën kwijt voor de oplossing van parkeeroverlast. Naast de tweede auto is ook leegstaande parkeergarages in de avonduren velen een doorn in het oog.

Wanneer Haarlemmers geen eigen oprit voor de deur hebben dan moet de tweede auto, ergens buiten de stad, op een bewaakte parkeerplaats worden neergezet, zo luidt het oordeel. ,,Mensen kijken dan kritischer naar het nut van de tweede auto en fietsen wat vaker”, bepleit een van hen.

Een ander meent dat de tweede auto met meer dan duizend euro per jaar moet worden belast. ,,In onze straat heeft tweederde van de gezinnen minimaal twee auto’s, vaak een combi van een ‘kantoorauto’ en een kleinere ‘boodschappenauto’. Parkeren is daardoor enorm lastig.” Een alternatief volgens dit idee is het om de tweede auto te delen met buren.

De parkeerproblemen in de Haarlemse straten met bedrijfsauto’s, boodschappenauto’s en leaseauto’s in de avonduren komen vaak terug in de aangeleverde ideeën. Grote parkeerterreinen buiten de stad voor inwoners zouden de problemen verzachten.

,,In onze straat heeft tweederde van de gezinnen minimaal twee auto’s, vaak een combi van een ‘kantoorauto’ en een kleinere ‘boodschappenauto’. Parkeren is daardoor enorm lastig.”

Veel Haarlemmers zien met lede ogen aan dat parkeergarages ’s avonds zo goed als leeg staan. De Cronjégarage wordt daarbij vaak als voorbeeld gebruikt. De gemeente moet volgens een van hen ‘als een rattenvanger van Hamelen’ de auto’s naar de garages lokken. Bijvoorbeeld door goedkope privé-plekken te creëren in de garages.

Tientallen ideeën zijn op de site gezet. Komende zaterdag, 7 november, is er een groot stadsgesprek over parkeren in de Lichtfabriek. Volgens de site zijn er nog plekken vrij om mee te discussiëren en te brainstormen. De gemeente zit klaar de ideeën aan te horen en die uit te werken tot nieuw beleid. Voorwaarde is dat het beleid gebruiksvriendelijk en gastvrij is en de gemeente een miljoen euro oplevert.

 

Reacties