Cruiseschip voor opvang vluchtelingen aangekomen in Velsen-Noord

Foto: Ton van Steijn

VELSEN NOORD – Het cruiseschip MS Silja Europa, dat dienst moet gaan doen als (nood)opvang voor vluchtelingen, is vanmorgen vanuit Tallinn aangekomen in Velsen-Noord, waar het de komende maanden onderdak gaat bieden aan 1000 tot 1200 vluchtelingen.

Rond 07.00 uur passeerde het cruiseschip Zeesluis IJmuiden waarna het doorvoer naar de ligplaats aan de VOB kade. Burgemeester  Frank Dales van Velsen was aanwezig bij het aanmeren van het cruiseschip.

In de afgelopen periode is er in Velsen, en in Velsen-Noord in het bijzonder, veel discussie geweest over de komst van de 1000 statushouders. Veel zorgen leefden (en leven) bij de inwoners van de kleine Velsense woonkern, die slechts zo’n 5000 inwoners telt. Volgens Frank Dales, vanmorgen op NOS-radio,  heeft de gemeente er echter alles aan gedaan om die zorgen zoveel mogelijk weg te nemen.

“Ik begrijp de zorgen heel goed”, aldus Dales. “ Velsen-Noord is een van de 7 kernen van Velsen, de enige kern aan de overkant van het Noordzeekanaal, met slechts 5000 inwoners. Dan komen er opeens 1000 statushouders bij. Dat is nieuw, onbekend, en bron voor zorgen. Zorgen rond veiligheid en ook bijvoorbeeld rond medische zorg. Alleen al vanwege het feit dat Velsen-Noord slechts 1 huisarts heeft. Dat is nu opgelost door te zorgen voor medische zorg aan boord.
En wat veiligheid betreft: vanuit het Ministerie hebben we extra politie-ondersteuning, extra boa’s, hebben we gezorgd voor cameratoezicht, beveiliging aan boord en een 24/7 telefoonlijn voor de inwoners van Velsen-Noord”.

Ondanks alles goede voorzorgmaatregelen spreekt Dales wel over ‘de moeilijkste beslissing in zijn loopbaan tot nu toe’. Maar ook gaf hij aan niet anders te kunnen én te willen: “Het Ministerie deed verzoek aan ons. Als er een crisis is en er wordt een beroep op ons gedaan dan kijken we niet naar de buren, maar dan staan we er”, aldus burgemeester Dales.

Wanneer de eerste bewoners op het schip komen is nog niet precies duidelijk. Na het aanmeren vinden nog laatste werkzaamheden plaats om de vluchtelingen te kunnen ontvangen. Zo snel mogelijk daarna komen de eerste vluchtelingen aan boord.

Het is de bedoeling dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat de opvang op en rond het schip regelt,  nog een mogelijkheid biedt voor omwonenden uit Velsen- Noord en Oud-Velsen om het schip te bezoeken en kennis te maken met bewoners.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen