Frans Hals Museum presenteert ‘NIEUWKOMERS’ met o.a. werk dat er nooit eerder te zien was

Vlaamse kunstenaars brachten de kunst in Haarlem tot bloei. In de tentoonstelling Nieuwkomers in het Frans Hals Museum ontdek je aan de hand van het werk en leven van zes bekende kunstenaars, hoe rond 1600 de kunst en de stad blijvend veranderden.

Film en foto’s Charles Duijff (Klik op onderstaande afbeeldingen voor uitvergroting)d3

De tentoonstelling Nieuwkomers. Vlaamse kunstenaars in Haarlem 1580-1630 is van 30 september 2022 tot en met 8 januari 2023 te zien in locatie HOF (Groot Heiligland) van het Frans Hals Museum in Haarlem. Meer informatie: www.franshalsmuseum.nl/nieuwkomers

Hoofdpersonen in deze expositie zijn onder anderen Frans Hals, Karel van Mander en Lieven de Key. Zij waren heel verschillende kunstenaars, ieder met een eigen verhaal maar met eenzelfde achtergrond: hun wortels lagen in Vlaanderen of Brabant. Wat bracht hen in beweging en wat maakte Haarlem zo aantrekkelijk? Verrassende tentoonstelling

Op donderdag 29 september introduceerden museumdirecteur Lidewij de Koekkoek en conservator Norbert Middelkoop deze verrassende tentoonstelling aan genodigden. (zie ook openingsfilmpje)

Tussen 1580 en 1630 verhuisden veel mensen uit de Zuidelijke Nederlanden naar Haarlem. Deze Vlaamse nieuwkomers – ambachtslieden, handelaren en kunstenaars – moesten een nieuw leven opbouwen in een stad die ze niet kenden. Met hun kennis, kapitaal én talent droegen ze bij aan de bloei van de Haarlemse kunst. En dat zie je tot op de dag van vandaag nog terug.Naast schilderijen van genoemde meesters is bijvoorbeeld ook prachtig en zorgvuldig bewaard damast te zien.Hieronder enkele afbeeldingen in willekeurige volgorde. Hieronder het gebouw van het Haarlemse museum aan het Groot Heiligland 62 Norbert van Middelkoop vertelt over werk van Karel van ManderDe directeur van het Frans Hals Museum sedert maart 2022, mevrouw Lidewij de Koekkoek Resumé: EEN EXPOSITIE DIE U NIET MAG MISSEN!

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen