Opening meerbomen.nu seizoen: Noord Holland plant > 150.000 bomen

Foto: St MEERgroen aangeleverd

Franke van der Laan vertelt als ‘klimaatburgemeester’ van Haarlemmermeer in zijn blogs wekelijks over allerlei interessante flora- en fauna-aspecten. Dit keer over een (Inter)nationaal onderwerp, dat ook iedere streek en gemeente in Noord Holland aangaat.

Franke:

Opening Meerbomen.nu-seizoen

De belangrijkste gebeurtenis van deze week was ongetwijfeld de opening van het MEERbomen.nu-seizoen. Dit viel dit keer samen met het lanceren van de opgewaardeerde versie van de bomenplanner. (Openingsfoto:de ondertekende intenties voor seizoen 3).

De belangrijkste reden om bomen te planten is om klimaatopwarming tegen te gaan. Maar er zijn meer redenen. Bomen zorgen voor zuurstof en een schone(re) lucht, ze reinigen het water, zorgen voor biodiversiteit, en ze bieden een huis aan dieren. Door bomen te laten planten ondersteun je bovendien lokale gemeenschappen die de bomen gaan planten.

Derde seizoen

Het derde seizoen is op 28 september om 12.00 van start gegaan. Minister Natuur en Stikstof Christianne van der Wal opende de inschrijving voor bomen op Landgoed Beukenrode met wel 6 aangesloten provincies, 3 gemeenten, de Landschappen, Staatsbosbeheer, Prorail, Om | Nieuwe Energie, IVN Natuureducatie, de Reclassering en Struikroven!

De opening vond plaats op Landgoed Beukenrode in Doorn en werd perfect georganiseerd door Urgenda.

Maar liefst 17 partijen waren uitgenodigd, die allemaal hun toezeggingen voor het komende meerbomen.nu seizoen ondertekenden op een gemeenschappelijke verklaring. En het waren niet de minste partijen!

Het waren vooral 7 provincies, waarvan Gelderland 900.000 bomen wil planten (een deel van meerbomen.nu ) evenals Utrecht 600.000 (jaarlijks 50.000 met ons), Noord-Holland dit jaar 150.000 van ons (minstens) en zo waren er nog een paar waarvan ik de exacte getallen niet bij kon benen. Ook ProRail wil 25.000 bomen van ons afnemen en Staatsbosbeheer komt aan boord als partner. Het IVN, de Struikrovers, de landschappen en de reclassering gaan meedoen door middel van het leveren van handen.

Ook minister Van der Wal van Landbouw en Natuur was aanwezig en maakt zich er sterk voor. Het is top om te ervaren hoeveel energie er loskomt als je samen bereid bent om de schouders eronder te zetten en ontdekt dat het niet ingewikkeld en duur, maar leuk en gratis kan zijn. Dat noem ik het 1+ 1=10 effect en een mooie coalitie om het 3e meerbomen.nu seizoen in te gaan.

Vanaf nu stopt het momentum ook niet meer: we gaan aan de gang in Duitsland als 3e land!

7 en 8 oktober houden we een landelijke bijeenkomst voor mensen die willen helpen organiseren, zowel professionals (op vrijdag 7 oktober ) als vrijwilligers (op zaterdag de 8e).

Deze dagen worden gehouden op een Landal park. Tevens doet Landal ook flink mee met een geplande oogstactie in 20 Landal vakantieparken op 20 november. Daarna zijn er elke week oogstbegeleider cursussen zodat we met een flinke ploeg aan de gang kunnen gaan op het moment dat de bomen in rust zijn: Dat moment is ongeveer op de nationale natuurwerkdag op 5 november. In dat weekend hopen we al 50-100 oogstdagen te kunnen bijschrijven. Wie mee wil doen: zie meerbomen.nu

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen