Dhr Alphenaar senior dit jaar 70 jaar actief in toonaangevende Haarlemse muziekhandel

Nagenoeg de meeste Haarlemmers kennen muziekhandel Alphenaar op de Kruisweg in Haarlem. De heer Wick (Willem) Alphenaar senior is dit jaar maar liefst 70 jaar gepassioneerd actief in zijn ruim gesorteerde muziekwinkel.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff (klik op onderstaande afbeeldingen voor uitvergroting)

Deze muziekwinkel met een grote diversiteit wat betreft muziekinstrumenten én daarnaast een scala aan muziek gerelateerde producten, waaronder 120 meter aan bladmuziek, is begonnen in 1894 met de verkoop van muziekinstrumenten en nu bijna 129 jaar later nog steeds een toonaangevende muziekhandel in Nederland. In de winkel hangen de portretten van drie generaties eigenaren…. Ik kocht er zelf in 1965 mijn eerste complete drumstel, een ‘Trixon-set’ waarop ook de drummer van The Jets uit Utrecht speelde, bekend van het nummer ‘The Pied Piper’ Ze traden in de jaren zestig o.a. op bij cafe Henk van der Linden op de Haarlemse Botermarkt. Wick Alphenaar (hieronder), inmiddels 88 jaar, weet dat allemaal nog, ook dat hij mij die Trixon-drumset verkocht. Ik leerde Wick Alphenaar destijds kennen als een zeer aimabele- en behulpzame persoon en dat is hij nog altijd. Vier middagen per week helpt hij nog altijd gepassioneerd in de winkel, die inmiddels al 20 jaar door zijn jongste zoon Otto wordt gerund. Wick: ‘Ik blijf het leuk vinden, dus zolang ik het kan volhouden blijf ik die dagdelen present’ Hieronder zoon Otto met net zoveel passie voor het bedrijf als zijn vader….. Aan de wand in de winkel prijken de foto’s van 3 generaties Alphenaar-eigenaren. Rechts mijnheer Alphenaar sr.Voor cliënten die een instrument als bijvoorbeeld een elektrische (bas)gitaar willen uitproberen heeft Alphenaar een geluid-geïsoleerde ruimte. Natuurlijk ook een groot assortiment versterkers, klein en grootSoms worden de medewerkers van Alphenaar getrakteerd op een gratis pianoconcert verzorgd door gevorderde musici….Hieronder een jongeman die spontaan speelde en zong….Wick Alphenaar leidde me rond in het best grote pand aan de Kruisweg. Hij liet me diverse instrumenten zien, waaronder ook een Zither, een snaarinstrument dat bijvoorbeeld veel wordt gebruikt in OostenrijkIn het openingsfilmpje vertelt Wick over de maar liefst 120 meter aan bladmuziek dat hij heeft opgeslagen. Hoewel musici steeds meer digitaal (YouTube bijvoorbeeld) hun noten en akkoorden krijgen voorgeschoteld, bestaat toch nog steeds belangstelling voor bladmuziek en wat dat betreft biedt de fa. Alphenaar een zeer grote sortering…….. Uniek is dat Alphenaar onderdak biedt aan een gitaarbouwer, die zowel akoestische- als electrische gitaren bouwt. Hij heeft er zijn eigen werkplaats (zie onderstaand filmpje)

 

Hieronder een Marimba. Nog een voorbeeld van een bijzonder instrument in het assortiment van de fa. AlphenaarVoor drummers zijn ook drumsets leverbaar, soms ook occasionOok de Cajon (hieronder) hoort bij het assortimentAl met al heel bijzonder om bij te praten met mijnheer Alphenaar senior. De redactie van Haarlem.nieuws.nl wenst hem nog vele gezonde- en muzikale jaren toe. 88…..forever young!

NAAR de WEBSITE van de fa ALPHENAAR

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen