Haarlem centrum, winkels gaan en nieuwe komen: C & A pikte een bioscoopje

Foto: Charles Duijff

Het is van alle tijden dat winkels verdwijnen in de winkelstraten en nieuwkomers hun opening aankondigen. Een wandeling door de Grote Houtstraat geeft Haarlemmers die bijvoorbeeld het vroegere V & D meemaakten dikwijls een nostalgisch gevoel.

Tekst Charles Duijff en foto’s Charles Duijff en NH Archief (klik op onderstaande afbeeldingen voor uitvergroting)Juist in de november- en decembermaand merk je gelet op de drukte van afgelopen zaterdag, dat de samenleving houdt van gezellig winkelen en het bezoeken van de Haarlemse markten. Bij het aanschaffen van kleding bijvoorbeeld, is het toch prettig wanneer je het even kan passen. Drukte in de winkelstraten geeft ook veel gezelligheid. Nu overal de feestverlichting is opgehangen wordt die gezelligheid extra kracht bijgezet.

Nostalgie

Wat ben ik daar vaak naar de bioscoop geweest, in het pand waar tot voorkort ook Esprit was gevestigd (foto’s NH Archief)

Ik herinner me, dat ik de weken voorafgaand aan Sinterklaas rond mijn 15e vanuit Haarlem zuid west naar de Grote Houtstraat wandelde en bij V & D, waar destijds al avondverkoop vanwege Sinterklaas bestond, cadeautjes kocht voor mijn ouders. De Grote Houtstraat staat nu vol met lege winkelpanden en met laadbakken, waar binnenkort een nieuwe winkelpanden worden geopend. Meestal moet er drastisch worden verbouwd, alvorens een nieuwe winkel kan worden geopend. Hieronder het vroegere pand van C & A in de Anegang. Hieronder het pand van V & D, waar tot voorkort Hudson’s Bay was gevestigd en nu de HEMA (foto NH Archief)en nu…..Hieronder meerdere panden in de Grote Houtstraat, die worden verbouwd, of te huur staan….. De drukte van afgelopen zaterdag

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen