Zanger met Alzheimer richt zangcafé op

Foto: Aangeleverd

HAARLEM – “Zingen houdt me op de been”, zegt Franc Janssen. Drie jaar geleden kreeg hij Alzheimer. De diagnose maakte een einde aan zijn carrière als zanger en gitarist van de folk-band waarmee hij twintig jaar lang door het land had getoerd. Nu start hij samen met het Participatiekoor een nieuw muzikaal initiatief: Café Chantant. Een maandelijks zangcafé waar hij de kracht en het plezier van samen zingen deelt met lotgenoten.

De eerste editie van deze muzikale middag vindt plaats op donderdag 17 november in Café ‘t Wapen van Kennemerland in Haarlem.

Elke maand samen zingen
Elke derde donderdag van de maand van 15.00 uur tot 17.00 uur wordt er samen gezongen in Haarlem. Op het repertoire staan bekende Engels- en Nederlandstalige popliedjes, zoals I did it my way van Frank Sinatra. Een wereldhit die hij niet voor niets in het repertoire heeft opgenomen. “Iedereen kent dit lied wel. Het is een heerlijke meezinger”, vertelt Franc. “Maar het typeert ook waar ik sta. Iemand die zich beseft dat zijn einde nadert en ondanks de pijn die dat met zich meebrengt ook liefdevol terugkijkt op het leven.” Het is een melancholische constatering en Franc haast zich te zeggen dat hij nog lang geen afscheid neemt. “Nee, want zingen houdt me op de been!”

En dat is precies waarom Franc en het Participatiekoor de handen ineen hebben geslagen en Café Chantant oprichten. Een zangcafé waar mensen, ondanks een haperend brein, hun interesses en hun verlangens naar waardevolle sociale contacten kunnen blijven vormgeven. Gewoon in de kroeg, waar ze niet de patiënt, maar gewoon mens zijn. De mens die net als ieder ander talenten heeft en wil blijven genieten van het plezier dat je aan samen zingen beleeft. ”We starten in Haarlem, maar het doel is in heel het land de café Chantants op te richten.”

Zingen met een maatje
Het Participatiekoor heeft al vijf jaar veel succes met de jaarlijkse passieconcerten, waarin mensen met dementie samen met mantelzangers elk jaar de Matthäus Passion zingen. Twee jaar geleden sloot ook Franc zich aan. Hij werd gekoppeld aan mantelzanger en inmiddels goede vriend, Cees Stet. Sindsdien zingt hij ieder jaar rond Pasen de Matthäus Passion. Dit jaar zelfs met het Radio Filharmonisch Orkest in het Muziekcentrum van de Omroep. “Bijna iedereen dacht dat ik dat niet meer kon. Maar in het Participatiekoor hoef ik zelf niet de leiding te nemen, en dus heb ik Bach leren zingen. Daar heb ik als kind altijd al van gedroomd”, vertelt Franc die er enthousiast aan toevoegt: “Na elk optreden spuit de adrenaline eruit!”

Met Café Chantant borduurt het Participatiekoor voort op haar succesvolle formule waarin mantelzangers mensen met dementie begeleiden om hun interesses, verlangens en talenten te laten bloeien. Net als in de participatiekoren is Café Chantant een plaats waar zij deel uitmaken van het gewone leven. Niet alleen met Pasen in de kerk, maar ook gewoon op een donderdagmiddag in de kroeg.Meer zang, minder zorg
Franc is ervan overtuigd dat samen zingen hem langer gezond en bij de pinken houdt. Dat plezier gunt hij ook andere mensen die last hebben van dementie. Daarom heeft artistiek leider van het Participatiekoor, Erik Zwiers, hem afgelopen zomer uitgenodigd daar samen vorm aan te geven. “Franc heeft volkomen gelijk als hij zegt dat muziek maken hem op de been houdt. Dat is precies de reden waarom ik de Participatiekoren startte”, vertelt Erik. “Muziek maken en samen zingen is een effectieve manier om mensen met dementie mee te laten doen in het culturele en sociale leven. Ze zijn gelukkiger, hebben betere sociale relaties en ervaren meer positieve gezondheid. Het Café Chantant is er dan ook voor iedereen die samen wil zingen en kan een opstapje zijn om wekelijks samen met een maatje te gaan zingen, net als Franc en Cees.  Ik wil dan ook iedereen oproepen: Houd je van zingen en heb je een paar uurtjes in de week over? Kom langs in Café Chantant, zing met elkaar en maak kennis met het participatiekoor. Het koor waarin iedereen telt.”

Kaartverkoop
Kaartjes voor Café Chantant kosten 10 euro (inclusief een hapje en drankje) en zijn te krijgen via de website: https://www.participatiekoor.nl/event-details/zing-mee-in-cafe-chantant.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen