Pim Mulierjaar: Maurits Hendriks predikt perfectie

De geest van Pim Mulier waart rond in de Dorpskerk in Bloemendaal. Daar waar de olympische chef de mission Maurits Hendriks deze dinsdagavond perfectie in de topsport predikt. Met de twaalfde Pim Mulierlezing sluit hij het feestjaar rond de sportpionier af.

Leden van Société Pim Mulier, sponsors en genodigden horen met stijgende nieuwsgierigheid de olympische religie aan. Honderdvijftig jaar na de geboorte van Pim Mulier. Deze aanwezigen zorgen er, door het jaar heen, voor dat Haarlemse sporthelden worden geëerd en Haarlems sporttalent worden gestimuleerd. De sportheldengalerij aan de gevel van het Kennemer Sportcenter (‘Sporters in de schijnwerpers’) is het bekendste voorbeeld van het werk van dit gezelschap. En dit allemaal zonder dat er ooit een cent subsidie aan deze Haarlemse sportpromotie is besteed.

In 1912 stond Pim Mulier in Haarlem aan de wieg van het Nederlands Olympisch Comité waar Maurits Hendriks nu technisch directeur van is. Deze olympische kampioenenmaker had aan de kerk een perfect toneel om zijn olympisch geloof te verkondigen. Want toeval, daar heeft Hendriks een hekel al. En hij gaat heel ver om risico’s uit te bannen.

Daarom hebben de zeilers die volgend jaar deelnemen in Rio al ruim drie een eigen huis in Brazillië. Het drinkwater wordt er gefilterd, het internet is supersnel. De cateraars zorgen ervoor dat het eten niet-Brazilliaans is. En ze gaan zeilen in boten en pakken die zo zijn geprepareerd dat bacteriën geen ruimte krijgen. Met het RIVM is zelfs een preventieprotocol ontwikkeld.

Aan ’toeristen’ in het olympische dorp heeft Hendriks een hekel

Hendriks en zijn team volgen de olympische sporters volgend jaar 24 uur per dag. Als ze een buurt binnenstappen waar het onveilig is, gaat meteen een alarm af op hun telefoon. Want naast de vervuiling van het water in Rio is de veiligheid een issue. Toen Hendriks met topmanagers van Nederlandse bedrijven in Brazillië sprak, vroegen ze hem meteen of hij rond reed in een auto met kogelvrij glas. Dat was toch echt noodzakelijk, verzekerden ze hem.

Sportplezier en de olympische gedachte dreigen in de knel te komen bij Hendriks in zijn missie om het maximale uit de Nederlandse sportpotentie te halen. Sporters die in Rio in de eerste week acteren en geen medaille halen, worden na die week meteen op het vliegtuig naar Schiphol gezet. Aan toeristen in het olympisch dorp heeft Hendriks een hekel want zij frustreren de voorbereiding van andere sporters, zo leert zijn ervaring. Beschermen van het prestatieklimaat, noemt hij dat.

Nederland moet van Hendriks in de top tien van het medailleklassement komen. Gerelateerd aan het aantal inwoners of het beschikbare budget staat Nederland in de top drie van de wereld. Met drie waarden trekt hij met TeamNL naar Rio: excelleren, met volle respect voor de regels en vooral: Samen. ,,We moeten als team een belangrijke bijdrage leveren aan de atleten die in de laatste week nog moeten presteren.”

Met deze afsluiting van het Pim Mulierjaar kwam er ook een einde aan het voorzitterschap van Henk Uildriks van het société Pim Mulier. Herman Opmeer volgt hem op. Bij het uitluiden van Uildriks komt Pim Mulier in eigen persoon de kerk binnenstappen. Op ludieke wijze fêteert hij Uildriks. En hij roept naar Maurits Hendriks dat die vooral niet moet vergeten dat hij zijn baan aan Pim Mulier te danken heeft.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen