Haarlem krijgt 3 miljoen euro voor snellere woningbouw in Ontwikkelzone Zijlweg-West

Foto: Milo Dinkelaar

HAARLEM – Het ministerie van BZK maakte vandaag bekend dat Haarlem een bijdrage van 3 miljoen euro krijgt voor ontwikkelzone Zijlweg-West. Het geld komt uit de Woningbouwimpuls van het Rijk.

Wethouder Floor Roduner (Ruimtelijke Ontwikkeling): “Met deze bijdrage, kunnen we sneller aan de slag met het verbeteren van de wijk en ontwikkelen van nieuwe woningen in het gebied rond de Zijlweg. We willen hier in totaal 617 woningen plus voorzieningen bouwen. Meer dan de helft van de woningen worden verschillende typen sociale woningbouw. Dit is opnieuw mooi nieuws voor Haarlem. Ontwikkelzone Zijlweg-West is de vierde zone waarvoor we een subsidie krijgen van het Rijk.”

Ontwikkelzone Zijlweg-West
De omgeving rondom Zijlweg-West is al jaren aan het veranderen. De gemeente heeft in 2020 een Ontwikkelvisie gemaakt om ervoor te zorgen dat het gebied over een aantal jaren beter is dan nu. Naast meer woningen, wil de gemeente Haarlem betere fietsverbindingen, meer groen en mooie buitenruime. Bewoners en ondernemers uit de buurt hebben meegedacht tijdens meerdere inloopavonden en in een reflectiegroep.

Levendig en gevarieerd
Voor de hele ontwikkelzone is het goed dat er een gevarieerd woningaanbod komt. De gemeente wil dat verschillende groepen een passende woning kunnen vinden in het gebied. De meest woningen komen in de deelgebieden Spoorwegstraat en Korte Verspronckweg. In de ontwikkelzone ZijlwegWest blijft ook ruimte voor werken. De gemeente wil de huidige woon-werkbalans in de zone versterken en extra werkgelegenheid creëren.

Verder bouwen op de visie
De ontwikkeling van Zijlweg-West is nog in een beginfase. In 2023 gaat de gemeente verder bouwen op de visie. Er wordt gestart met het maken van een Beeldkwaliteitsplan voor de Zijlweg, Randweg & Spoorzone, het uitdiepen van het groen-blauwraamwerk en de ontbrekende schakels in het fiets- en wandelnetwerk. Dankzij de bijdrage van het Rijk, kan de gemeente volgend jaar grotere stappen maken in de voortgang van Zijlweg-West.

Woningbouwimpuls
Met de regeling voor de Woningbouwimpuls heeft het kabinet in 2019 € 1 miljard beschikbaar gesteld om bij te dragen aan het inlopen van het landelijke woningtekort en het versnellen van de bouwproductie, vooral voor starters en mensen met een laag of middeninkomen. Het geld wordt in tranches beschikbaar gesteld. In de eerste drie tranches is Haarlem ontving Haarlem al bijdragen voor de ontwikkelzones Zuid-West, Europaweg en Oostpoort. In deze vierde tranche honoreert Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening 20 aanvragen en kent daarmee € 112 miljoen euro toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen