Kunst in het ‘zonnetje’ tijdens Street Art Tour by Night

Kunstenares Iris bij haar kunstwerk langs de kunstroute.
Kunstenares Iris bij haar kunstwerk langs de kunstroute.
Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Op vrijdagavond 16 december verandert Zuidwest in een kunstwandelroute! Tijdens de Street Art Tour by Night wandelt u samen met de kunstenaars langs hun verlichte kunstwerken. We spreken jongerenwerker Rick van der Vlugt.

(bron: Gemeente Haarlem)

De Street Art Tour by Night is een speciale wandelroute langs kunstwerken op verschillende plekken in Zuidwest. Kunstenaars uit onze stad en de regio gebruiken de openbare ruimte, zoals muren en een tunnel, als canvas voor hun werk. Zo kan iedereen die langsloopt hun werk zien.

Kunstwerken van 4 kunstenaars
Rick van der Vlugt: “Het zijn 4 kunstwerken van 5 kunstenaars. Zij hebben allemaal eigen specialiteiten: graffiti, stencilkunst, calligraffiti en collagekunst.”

De route door de wijk start om 17.30 uur en om 19.30 uur. De gidsen vertellen tijdens de wandeling over de werken van de kunstenaars. De kunstwerken worden speciaal uitgelicht. “Tijdens het brainstormen, kwam iemand met het idee om deze kunstwerken niet alleen te laten zien, maar letterlijk in het ‘zonnetje’ te zetten! De verlichting brengt de werken van de kunstenaars echt tot leven”, vertelt Rick enthousiast.

Jongerenwerk
Rick is jongerenwerker is Zuidwest en kwam in aanraking met graffitikunst op het skatepark waar hij veel jongeren ontmoet. “Op het skatepark staan ook speciale panelen waar mensen graffiti mogen spuiten. Ik ontdekte dat veel van deze jongeren ontzettend getalenteerd zijn en dacht dat er misschien meer mogelijk is”, zegt Rick.

De buurt ervoer veel overlast in de tunnel. “Jongeren schreven allemaal heftige dingen op de muur. Buurtbewoners voelden zich zelfs onveilig”, vertelt Rick. Hij zag dit als een kans om de talenten van de jongeren die hij tijdens zijn werk op het skatepark ontmoette, in te zetten.

Rick: “We lieten ze een graffiti-workshop geven. We bedachten samen een thema en maakten van de bekladde muren in de tunnel een echt kunstwerk. De buurt was hier zo blij mee, dat we dit op nog 3 andere plekken in de wijk mochten doen!

Samenwerken
Voor de Street Art Tour by Night werkt Rick van der Vlugt samen met de Stookkamer, een groep creatieve jongeren uit onze stad.

Rick: “We vinden het belangrijk dat jongeren de ruimte krijgen om te experimenteren met kunst en er mogelijkheden moeten zijn om ermee in aanraking te komen. Daar is nu te weinig ruimte voor. We hopen dat we dit in nog meer stadsdelen mogen doen!”

Workshops
Naast de avondwandeling kunnen Haarlemse jongeren op 16 december ook gratis meedoen met een workshop. Tussen 15.30 uur en 17.00 uur geven jongvolwassene professionals een workshop over hun eigen specialisme: graffiti, stencilkunst, calligraffiti en collage kunst.

Meer informatie over deze workshops vindt u op de website van De Stookkamer: https://stookkamer.nl/evenement/street-art-workshops-voor-jongeren. Aanmelden kan via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen