Woningprijzen voor het eerst sinds 9 jaar gedaald, woningaanbod regio Haarlem met 15% gestegen

Foto: Hoekstra

HAARLEM – De transactieprijzen van woningen in Nederland zijn dit kwartaal gedaald met 6,4% ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM. Met deze daling lijkt de extreem verhitte woningmarkt af te koelen.

Naast de prijsdaling is er sprake van een stijging in het aanbod, hierdoor krijgt de koper nog meer ruimte op de woningmarkt. In Haarlem is het woningaanbod in het vierde kwartaal van 2022 gestegen naar 485. Dat is 15% hoger dan het vorige kwartaal in deze gemeente.

Meer keuze voor koper op de woningmarkt
In het vierde kwartaal werden er 474 woningen verkocht in Regio Haarlem, dit is 5% meer dan het vorige kwartaal. Makelaar Michiel Trossel van Hoekstra en Van Eck Makelaars licht toe: “We zien dat het aanbod groeit, dit zorgt ervoor dat de woningzoeker meer keuze heeft dan voorheen. Vorig kwartaal kon de koper nog kiezen uit 2,8 woningen, dat is nu gestegen naar 3,1 woningen.”Er is sprake van een evenwichtige woningmarkt als men uit 5 woningen kan kiezen. Hier zijn we nog ver van verwijderd, waardoor er nog steeds schaarste is op de woningmarkt. In het vierde kwartaal werd in Haarlem 46% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Huizenprijzen dalen verder
In Haarlem werd in het vierde kwartaal van 2022 gemiddeld €485.000,- betaald voor een woning, dit is een daling van 2,2% ten opzichte van vorig kwartaal. Eind 2021 betaalde kopers voor een woning in Haarlem een bedrag van €553.000,-. Landelijk zijn de prijzen ten opzichte van vorig jaar gedaald met 6,4%. Makelaar Michiel Trossel van Hoekstra en Van Eck Makelaars zegt: “Met deze prijsdaling zijn de prijzen van woningen in Nederland voor het eerst sinds 9 jaar aan het dalen, daar waar ze in 2021 nog met 20% gestegen zijn.”

Ontwikkelingen op de woningmarkt
Hoekstra en Van Eck Makelaars is partner van Vivantus en heeft hierdoor een duidelijk beeld over de ontwikkelingen in Nederland. Het aanbod van te koop staande woningen in Nederland stijgt. In het vierde kwartaal zijn circa 32.537 woningen verkocht. Dat is 1% meer dan een eerder kwartaal. Een woning staat in Nederland nu gemiddeld 30 dagen te koop, waar dit een kwartaal eerder nog 27 dagen betrof.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen