Anish Giri wint van Ding Liren op Tata Steel Chess

Foto: Wim Meijer Fotografie

WIJK AAN ZEE – De Nederlandse schaker Anish Giri heeft in de negende ronde van Tata Steel Chess in Wijk aan Zee gewonnen van Ding Liren, de nummer 2 van de wereldranglijst. De Chinese grootmeester gaf na 37 zetten op met wit.

Voor Giri was het de derde overwinning tijdens het toernooi. Eerder versloeg hij al Magnus Carlsen, de Noorse nummer 1 van de wereld en de Indiase grootmeester Dommaraju Gukesh.

Giri staat op dit moment op de tweede plaats na negen speelrondes. Hij liep door zijn zege in op Nodirbek Abdoesattorov. De koploper uit Oezbekistan speelde remise tegen de Duitser Vincent Keymer. De achterstand van Giri is nog slechts een half punt. Mogelijk wordt vrijdag a.s. beslissend wanneer Giri en Abdoesattorov  elkaar treffen achter het schaakbord. Maar ook het treffen van vandaag met de Amerikaanse Wesley So is er een om naar uit te kijken. Wsley So, eerder winnaar van het toernooi in 2017, staat op de 3e plaats op eveneens slechts een half punt van Anish Giri.

Hoewel anderhalf punt achterstand met nog 4 speelrondes te gaan een behoorlijk gat is, mag toch ook 8-voudig toernooiwinnaar en wereldkampioen Magnus Carlsen nog niet helemaal als kansloos worden gezien. Na eerder twee nederlagen op rij tegen Anish Giri en Nodirbek Abdusattorov herstelde de Noor zich met twee overwinningen op respectievelijk Richard Rapport en Fabiano Caruana (toernooiwinnaar in 2020) en een remise tegen de huidige ‘rode lantaarndrager’ Gukesh Dommaraju. Carlsen deelt die vierde plaats met Levon Aronian, Fabiano Caruana en Praggnanandha Rameshbabu.

Jorden van Foreest kon zijn eerste overwinning van zondag in de achtste ronde geen passend vervolg geven. De tweede Nederlander in het toernooi, die in 2021 de eindzege pakte in Wijk aan Zee, speelde remise tegen de voor de Verenigde Staten uitkomende Levon Aronian en staat nu op de 11e plaats.

Stand Tata Steel Chess na 9 speelrondes

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen