Dag van de Croissant: een heerlijk, kruimelend, calorierijk en… discriminerend(!)  broodje

Foto: Freepik

Vandaag, 30 januari, is het de internationale dag van de croissant. Je weet wel, dat broodje, meestal in de vorm van een halve maan, uiterst smakelijk en geschikt voor ieder romantisch zondagochtendontbijt, alleen… niet in  bed, omdat die dingen ontzettend kruimelen.

(tekst: Wim Meijer)

Als er nou één broodje bestaat waarvan veel verschillende verhalen rondgaan over de oorsprong, dan is het wel het ‘Franse’ croissantje. Want hoe Frans is een Frans croissantje? Welnu, in ieder geval veel minder Frans dan het stokbrood, dat inmiddels verheven is tot UNESCO immaterieel cultureel erfgoed.

Oké, laat duidelijk zijn: de naam croissant komt echt uit Frankrijk, maar het broodje niet. Het broodje vond zijn oorsprong in Oostenrijk. Via de Weense zakenman August Zang vond ’t z’n weg naar Frankrijk toen deze August in 1839 aan de Rue de Richelieu in Parijs de Boulangerie Viennoise (Weense bakkerij) opende.

Zang’s Boulangerie Viennoise_in 1909 (foto: Wikipedia)

Hier verkocht hij Weense broodjes en gebak in zijn zogenaamde viennoiserie. Zo verkocht hij o.a. de kipferl die als voorloper van de croissant wordt gezien. August Zang bedacht een variant op de kipferl, gemaakt van getoerd deeg (een soort bladerdeeg). En deze werd door haar vorm door de Parijzenaren vernoemd naar de ‘wassende maan’, wat in ’t Frans ‘croissant’ is.

De Oostenrijkse kipferl, voorloper van de croissant (foto: Wikipedia)

Fatwa tegen croissantjes
Toch zijn er ook andere verhalen over de oorsprong. Verhalen, die zo hardnekkig zijn dat ze in 2013 er zelfs toe leidden dat een shariaraad in het Syrische Aleppo de croissant plotseling ‘haram’ (verboden) verklaarde. Niet vanwege het gezondheidsondermijnende vetgehalte van deze broodjes, maar vanwege het discriminerende karakter. Daarmee kon de croissant meteen in het rijtje van de negerzoenen, de jodenkoeken,  blanke vla en zigeunersaus.

Belegering van Wenen
Alleen: Hoezo discriminerend? Voor de Fransen is het niets anders dan een smakelijk broodje, in de vorm van de wassende maan, naar Frankrijk gehaald door August Zang.

Welnu, daarvoor moeten we terug naar het jaar 1683, toen Wenen was belegerd door de Ottomanen (Turken). Om de stad binnen te komen hadden de belegeraars ’s morgens vroeg een tunnel gegraven die uitkwam in een Weense bakkerij. Toen de eerste belegeraars door de tunnel naar boven kwamen sloeg de bakker, die ook altijd vroeg op was, alarm waarop de stadgenoten massaal toestroomden en de Turken versloegen.

Om deze historische overwinning te vieren besloten de bakkers van Wenen om broodjes te bakken in de vorm van een halve maan, een verwijzing naar de Turkse vlag, waarmee ze op subtiele manier de spot dreven met de Turken.

Het is waarschijnlijk op basis van dit verhaal dat de islamitische rebellen in Syrië dat croissant-verbod afkondigden. Het broodje zou symbool staan voor een Europese zege over moslims. En daar wilden die jongens in Syrië niets van weten.

Croissant-test
Overigens zijn er best andere redenen te bedenken om de croissant in de ban te doen. Zo bleek uit een croissanttest van de Consumentenbond in 2013 dat één croissant maar liefst 200 kilocalorieën, 10 gram vet (het grootste deel van verzadigde soort) en veel te veel zout bevat, zurig is en een chemische nasmaak heeft.

In het verlengde van de discussie over het sturen van wapens, tanks en vliegtuigen naar het front in Oekraïne, zou de regering ook kunnen overwegen een voorraad croissantjes die kant op te sturen.

(Pixabay)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen