Circusvoorstelling HOKJE voor kinderen (5+) in De Schuur

HAARLEM – Op zondag 5 februari om 15.00 uur gaat de nieuwe voorstelling HOKJE van WIRWAR Producties in De Schuur in Haarlem in première en vervolgens op reis langs theaters in heel het land tot en met april 2023. HOKJE is een circusvoorstelling voor iedereen vanaf 5 jaar, waarin drie acrobaten en een mimespeler met salto’s en kunst- en vliegwerk uit hun hokjes proberen te komen.

Over de voorstelling
Er zijn hokjes die je kan zien. Daar kan je in kruipen, en je kan er ook weer uit. Dat is anders bij onzichtbare hokjes. Ben jij meestal het stoerste kind uit de klas? Dan is het moeilijk om te zeggen dat je ook wel eens bang bent, of verdrietig. Of ben jij de kleinste en vindt iedereen jou schattig? Dan ben je nooit de baas van alle spelletjes, terwijl je daar misschien heel goed in bent. Het zou fijn zijn als die onzichtbare hokjes niet bestonden. Dan vindt niemand het gek als je ’s morgens alleen wilde dingen doet, en je ’s middags ineens een mooi prinsesje wilt zijn.

Bij het circus staan de sterke jongens altijd onderaan en zweven de meisjes hoog in de lucht. Maar wat als dat nou eens omgekeerd is? In HOKJE willen de acrobaten niet alleen maar hun kunsten vertonen. De onderman wil laten zien dat hij meer is dan een bonk spieren, en het stille bovenmeisje wil ook wel eens lekker hard schreeuwen.

Hokjesdenken en emancipatie
Voor het maken van de voorstelling HOKJE heeft artistiek leider Laura van Hal de expertise ingeschakeld van adviseur Jens van Tricht. Hij is oprichter van het platform Emancipator en schrijver van het boek ‘Waarom feminisme goed is voor mannen?’. Waar Laura van Hal meer ervaring met het thema genderongelijkheid heeft vanuit haar eigen vrouwelijke kant, belicht emancipatie-expert Jens van Tricht juist de mannelijke zijde ervan. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de vrolijke, grappige en lichte circusvoorstelling HOKJE met een diepere betekenis.

Over WIRWAR
Laura van Hal maakte jarenlang bij verschillende gezelschappen circusvoorstellingen, waaronder LEF! (2018) en VLIEG OP! (2015, beide bij Stip Theaterproducties). In 2018 richtte zij haar eigen theatergezelschap WIRWAR Producties op: acrobatiek gericht op jong publiek. De eerste voorstelling – genaamd WIRWAR (6+, 2020) – werd door de pers enthousiast ontvangen. Daarna volgde BONJE, een voorstelling over ruziemaken en het ook weer goedmaken met elkaar.

HOKJE is de derde voorstelling die het jonge gezelschap op de planken brengt. De voorstellingen van WIRWAR zijn voor jong en oud, vol risico, dynamiek en humor. WIRWAR combineert circus met dans en bewegingstheater en geeft diepere betekenis aan de spectaculaire acrobatische toeren.
HOKJE is te zien in theaters in het hele land van 5 februari tot en met 30 april 2023. Voor meer informatie en de speellijst, zie: wirwarproducties.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen