Haarlemmers praten over vluchtelingen in de stad

De Koepel
Foto: haarlemnieuws

Haarlemmers kunnen nu dan ook in het openbaar hun hart luchten over de opvang van vluchtelingen in de stad. In De Koepel zitten ze al, in de Boerhaavewijk en aan de Zijlweg komen ze waarschijnlijk ook.

De komende dagen is er volop ruimte voor een vluchtelingendebat. Blij dat Haarlem zijn bijdrage levert aan een groot probleem? Of juist bezorgd om de gevolgen in de buurt? En moet De Koepel wel of niet een vaste plek voor vluchtelingen blijven? Haarlemmers kunnen hun zegje doen.

De lokale politieke partij Trots Haarlem houdt woensdagavond 18 november een inloopavond in Belcanto in Schalkwijk, het voormalige belastingkantoor aan de Surinameweg 2. De partij wil naar buurtbewoners luisteren over wat zij vinden van de geplande asielopvang in de voormalige Boerhaavekliniek.

Raadslid Sander van den Raadt vindt dat de buurt daar eerst over had moeten worden gehoord en niet achteraf. Hij zegt dat ‘de buurt overvallen wordt en voor het blok gezet.’ Hij vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat juist een wijk met veel problemen wordt aangewezen als opvangplek voor 450 asielzoekers. Buurtbewoners kunnen meepraten in twee sessies. Eentje van kwart voor zeven ’s avonds tot acht uur en de volgende van half negen tot kwart voor tien.

Dezelfde avond organiseert Pletterij aan de Lange Herenvest 122 een debatcafé over hoe het er in Haarlem voorstaat nu de vluchtelingen twee maanden in De Koepel zitten. Hoe is de situatie nu? En wat valt op termijn te verwachten.

Haarlemmers kunnen vragen daarover stellen aan vluchtelingen, politici en vertegenwoordigers van betrokken organisaties. Twee raadsleden zijn in ieder geval ook van de partij: Ziggy Klazes (GL) en Jeroen Fritz (PvdA). Het café begint om acht uur ’s avonds en vooraf reserveren is gewenst via [email protected] of 023-5423540. De entree bedraagt drie euro, 1,50 euro voor bezoekers onder de 25 jaar.

Een dag later, donderdag 19 oktober, vergadert de gemeenteraad over de aanpak van de vluchtelingenproblematiek. De commissie Bestuur begint om 17.00 uur. Daar bespreken de volksvertegenwoordigers, voor het eerst in het openbaar, het voortzetten van de opvang in De Koepel en de noodopvang in de Boerhaavekliniek. Daarnaast stelt het college voor om géén medewerking te verlenen aan crisisnoodopvang op locaties in Haarlem. Crisisnoodopvang is voor de duur van maximaal 72 uur.

Vanaf kwart over acht staat ook de huisvesting van statushouders op de agenda. Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben en die doorstromen naar woonruimte in Haarlem. De gemeente is verplicht om statushouders woonruimte aan te bieden.

Haarlemmers die in het stadhuis hun zegje willen doen dienen zich vooraf te melden bij de griffie: tel. 023- 511 3034, e-mail: [email protected]

Reacties