Hele Boerhaavewijk in gesprek over vluchtelingen

Burgemeester Bernt Schneiders en voorzitter Hans Hirs trekken hun agenda.
Foto: haarlemnieuws

Alle inwoners van de Boerhaavewijk krijgen binnenkort een uitnodiging om zich uit te komen spreken over de komst van 350 vluchtelingen in de voormalige Boerhaavekliniek aan de Louis Pasteurstraat.

Burgemeester Bernt Schneiders en wijkraadvoorzitter Hans Hirs hebben gisteravond de eerste afspraken daarover gemaakt. Het is een wens van de wijkraad om iedere bewoner erbij te betrekken en niet alleen de direct omwonenden. De bijeenkomst zal niet zomaar voor iedereen bij te wonen zijn.

Komende dinsdag ontmoeten Schneiders en een afvaardiging van de wijkraad elkaar om nadere afspraken te maken. De bijeenkomst valt volgens Schneiders pas na drie december te verwachten.

Wijkraadvoorzitter Hirs sprak donderdag de gemeenteraad toe over het plan om de vluchtelingen in de Boerhaavekliniek onder te brengen. De wijkraad vindt de komst van de vluchtelingen ‘een te grote belasting.’ Want er zijn ook plannen om zogeheten statushouders ook in Schalkwijk onder te brengen, namelijk in de zusterflat naast het Spaarne Gasthuis.

De wijkraad heeft ook geruchten opgevangen dat er meer toegelaten asielzoekers in Schalkwijk zullen komen. En dat in de wijk met een volgens hem  ‘verstoorde bevolkingsopbouw’ en een ‘negatief imago.’

De wijkraad beseft dat vluchtelingen ook in deze regio moeten worden opgevangen, maar vindt het deel dat de Boerhaavewijk moet opvangen niet proportioneel. De vragen die de wijkraad heeft, worden komende week dinsdag besproken.

Burgemeester Schneiders had het er donderdag over dat de noodopvang ‘helaas’ in de Boerhaavekliniek komt. Er is simpelweg geen andere plek voorradig in de regio. ,,Het was beter geweest als we wat te kiezen hadden gehad.” Het COA wil volgens hem zelfs 600 vluchtelingen kwijt in de noodopvang. Dat is te veel, heeft Schneiders laten weten.

De gemeenteraad is er voorstander van dat de wijk tijdens een bijeenkomst zich kan uitspreken over de komst van de vluchtelingen. Daarna besluit de raad of Haarlem de noodopvang toestaat.

 

Reacties