Groen licht voor eerste woningen Hart voor Oostpoort 

Foto: Adam van Noort - aangeleverd

HAARLEM – De gemeenteraad gaf donderdag 30 maart groen licht voor de bouw van de eerste 100 woningen in Hart voor Oostpoort. Dit gebied rondom station Spaarnwoude verandert de komende jaren in de nieuwe stadsentree aan de oostkant van Haarlem en een levendig nieuw stuk stad.

Om dit mogelijk te maken stemde de raad in met een wijziging van het bestemmingsplan en het stedenbouwkundig programma van eisen (SPvE) voor de eerste ontwikkeling. De raad ging ook akkoord met de ontwikkelstrategie voor heel Haarlem Oostpoort.

Eerste woningen
In 2024 start in de bocht van de Diakenhuisweg de bouw van het eerste woningbouwproject. Hier komt een woongebouw met maximaal 100 appartementen. De helft hiervan is sociale huur, de andere helft middeldure huur of koop. De gemeente ontving van het Rijk een financiële bijdrage om woningbouw op deze locatie te versnellen. Daarna is de rest van de 900 woningen in Hart voor Oostpoort aan de beurt. Haarlem Oostpoort wordt de nieuwe stadsentree aan de oostkant van Haarlem.

Spelregels woningbouw
Naast het bestemmingsplan ging de gemeenteraad ook akkoord met het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE). Dit zijn de spelregels voor kavel 1F waar de ontwikkelaar zich aan moet houden. De bouw van de eerste woningen gaat eind 2024 van start.

Omwonenden waren bezorgd over extra verkeersoverlast door de komst van 100 nieuwe woningen. Daarom is aanvullend verkeersonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek wees uit dat woningbouw hier niet tot meer verkeersoverlast leidt.

Ontwikkelen in deelgebieden
In de ontwikkelstrategie voor Haarlem Oostpoort die ook 30 maart is vastgesteld, bepaalt Haarlem hoe ze het gebied wil ontwikkelen. Namelijk in deelgebieden en waar het kan samen met bewoners en ondernemers uit de directe omgeving. Door het gebied in delen op te knippen, kan de gemeente als opdrachtgever beter inspelen op omstandigheden in de markt. Haarlem zoekt één gebiedsontwikkelaar die de deelgebieden in Oostpoort in samenhang ontwikkelt.

Nieuw stuk stad
De komende jaren groeit Oostpoort uit tot een nieuw stuk stad aan de oostrand van Haarlem. Een nieuwe stadsentree en woonwerkgebied met 1.000 woningen en voorzieningen als winkels, een hotel en sport. Met uitzichten over het historische polderlandschap en de Veerplas en recreatieschap Spaarnwoude voor de deur. Het gebied wordt ook goed bereikbaar. Bus en trein en auto komen hier bij elkaar. Goede fietsverbindingen zijn straks onderdeel van het regionaal fietsnetwerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen