Leerlingen Kaj Munk en Hageveld winnen prijzen voor beste profielwerkstukken

Foto:

KENNEMERLAND –  Leerlingen van het Kaj Munk College en het Atheneum College Hageveld hebben prijzen gewonnen voor het beste profielwerkstuk. Daarnaast ontving het Mendelcollege een eervolle vermelding voor hun inzending.

(foto’s: Stephanie Driessen Fotografie)

Op 14 april werden de winnaars van de twee prijzen van 500 euro voor de beste profielwerkstukken voor VWO en HAVO bekend gemaakt door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) in Haarlem. Zestien scholen voor VWO en HAVO uit de regio Haarlem en omgeving hadden dit jaar in totaal 22 profielwerkstukken ingediend, waaronder veertien VWO- en acht HAVO-werkstukken. De inzendingen hadden een verrassende diversiteit aan onderwerpen, onder meer klimaat, gezondheid, welzijn, economie, cultuur en samenleving. Het woord corona is er niet in voorgekomen.

De jury heeft het VWO-werkstuk ‘De nanostructuur van de Morpho menelaus. Het natuurkundige mechanisme achter de blauwe kleur’ van Koen van Griensven en Frederique Kerstens van Atheneum College Hageveld en het HAVO-werkstuk ‘De oorzaak van autisme in een nieuw licht: wat is het verband tussen de darmen en de hersenen bij autisme?’ van Tessa van den Haak van het Kaj Munk College verkozen tot de winnaars. Voorzitter Prof. dr. Louise Gunning-Schepers reikte samen met jurylid Dr. Jan Spoelder de prijzen uit met lovende woorden voor alle inzendingen. Een eervolle vermelding VWO was er voor de Haarlemse Mees van der Meiden van het Mendelcollege, die met zijn Engelstalige profielwerkstuk ‘ How does the prolific cinematic of Iran coexist with its turbulent political climate?’ indruk maakte.

Eervolle vermelding VWO Mees van der Meiden – Mendelcollege

Tessa van den Haak (uit Aalsmeer) is een HAVO-leerling aan het Kaj Munk College. Ze heeft onderzoek gedaan naar haar hypothese dat er een verband bestaat tussen de darmen en de hersenen bij autisme. Haar bevindingen heeft ze op een toegankelijke manier gepresenteerd in goed Nederlands, met mooie beeldspraak. Tessa heeft veel gelezen, drie meta-analyses uitgevoerd en laboratoriumonderzoek gedaan onder begeleiding van Prof. dr. Iris Sommer. Dankzij dit alles heeft ze kunnen aantonen dat er bij autisme sprake is van een verstoring van het microbioom, maar dat de oorzaak van autisme een samenspel is van meerdere factoren. Ze wil graag neuropsychologie studeren en zich daarin specialiseren. Naast haar passie voor wetenschap is Tessa ook een enthousiaste trampolinespringster en assistent-trainer.

Tessa van den Haak – Kaj Munk College

Koen van Griensven (uit Aerdenhout) en Frederique Kerstens (uit Heemstede), twee leerlingen van het Atheneum College Hageveld, hebben het VWO-profielwerkstuk geschreven over de felblauwe kleur van de Morpho menelaus-vlinder. Deze kleur is niet te danken aan pigment. Het duo raakte geïnteresseerd nadat ze een YouTube-filmpje hadden gezien. Eerst wilden zij zelf een structuur maken, maar dit bleek te complex. Uiteindelijk kochten ze de vlinder via de museumwinkel Nijmegen. Met behulp van de elektronenmicroscoop van het Pre-University College Leiden kon het onderzoek tot op nano-niveau worden uitgevoerd. Na vele testen ontdekten zij dat de dwarsdoorsnede een soort kerstboomstructuur van uiterst dunne lagen had. De kleur blauw blijkt inderdaad te danken aan ‘dunnefilm-interferentie’, een natuurkundig verschijnsel waarbij het gereflecteerde licht van de bovenkant en dat van de onderkant van een extreem dunne laag elkaar versterken.

Koen wil technische wiskunde gaan studeren, is vaak samen met vrienden en speelt ook graag klassiek piano. Frederique overweegt een studie biologie in Wageningen en is een getalenteerde boulderaar, die onlangs brons heeft gewonnen op het NJK voor onder de 20 jaar.

Koen van Griensven en Frederique Kerstens – Hageveld

Na de prijsuitreiking werden alle aanwezigen getrakteerd op een voordracht van Prof. dr. Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie en neurowetenschapper, en Toon Scheurink MD, PhD-student Neuroscience, UMC Groningen. De inhoud van hun voordracht ‘No Guts No Glory’ sloot goed aan bij het onderzoek van Tessa, het ging over dezelfde soort samples.

De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de volle aula van het Hodshon huis aan het Spaarne te Haarlem, waar de KHMW sinds 1841 domicilie houdt. 41 van de 43 genomineerde leerlingen waren samen met familie, vrienden, docenten en PWS-begeleiders aanwezig. Op de website staat een bericht over de feestelijke bijeenkomst met daarin het juryrapport en enkele foto’s.

Volgend jaar zal de KHMW weer prijzen uitreiken voor de beste profielwerkstukken. Daarnaast reikt de KHMW jaarlijks verschillende wetenschappelijke prijzen uit, variërend van aanmoedigingsprijzen voor eerstejaarsstudenten tot oeuvreprijzen voor ervaren wetenschappers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen