Haarlemse bus en tram duiken op in pop-up store

De vermaarde Blauwe Tram en de NZH-bus brengen veel bezoekers naar winkelcentrum Schalkwijk. Haarlemse bus- en tramhistorie is in volle glorie te bewonderen in een pop-up store in winkelcentrum Schalkwijk.

De NZH hobbyclub is hier zaterdag, net als vorig jaar, neergestreken om publiek te trekken naar een leegstaand winkelpand tijdens de drukke winkeldagen in en rond december. Dit jaar zit de NZH-modellenwinkel in de stillere gang bij de C & A in de voormalige winkel van Léon. Vorig jaar was het pand naast de Subway het decor van de modelbouw.

Drukst bezocht in Schalkwijk

Secretaris Bart Langbroek van de hobbyclub weet wel waarom de winkeliersvereniging de modelbouw weer heeft teruggevraagd: ,,Vorig jaar stond het publiek in een rij tot buiten te wachten. We waren de drukst bezochte winkel van Schalkwijk!” Drie jaar geleden werd in Hillegom ontdekt dat een showroom vol modelbouw als een magneet werkt op winkelend publiek.

Deze zaterdag is het meteen goed druk tussen de vele modellen van schepen, vliegtuigen, tanks, bussen, trams en treinen. Zeker nu het NZH-vervoersmuseum dicht en aan het verhuizen is, kunnen liefhebbers van Haarlemse modelbouw hun hart weer even dicht bij huis ophalen.

Blauwe tram.

De hobbyclub die nog steeds gelinkt is aan de personeelsvereniging van Connexxion, de opvolger van de Noord-Zuid Hollandsche Vervoer Maatschappij, huist tegenwoordig in het Hoofdkantoor in de Waarderpolder. De club heeft 64 leden van wie er eentje zelfs uit Heerenveen komt.

In de pop-up store is het lastig om secretaris Langbroek lang te spreken te krijgen. Jongens en vaders willen stuken spoor kopen en een oudere man meldt zich als koper aan. ,,Is het voor uw kleinzoon”, vraagt Langbroek. ,,Nee, voor mezelf”, antwoordt de man. Volgende week heeft hij nu een afspraak om zijn eerste modelset te kopen.

Haarlem heeft sinds 1948 geen tram meer en NZH-bussen rijden allang niet meer. De aanwezige leden kunnen geïnteresseerden veel vertellen over de geschiedenis van tram en bus in Haarlem. Wat te denken van de Haarlemse Brockway-bussen die ooit vanaf de remise aan het Soendaplein reden?

Haarlemse Brockway Bus.

De pop-up store blijft tot en met drie januari en is gratis toegankelijk. Openingstijden zijn dinsdag tot en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Ook is de winkel drie zondagen tot Kerstmis geopend.

Kijk ook op NZH Hobbyclub

 

 

 

Reacties