BUUV Haarlem bestaat 12,5 jaar en maakte winnaars BUUV van ’t jaar 2022 bekend

Wethouder Diana van Loenen en directeur VWC-BUUV Linda Wegman maakten dinsdag 9 mei in het Badhuis Leidsebuurt de genomineerde BUUV-vrijwilligers voor BUUV van ’t jaar 2022 bekend. Het waren genomineerden per stadsdeel.

Op de openingsfoto (vlnr) directeur VWC-BUUV Linda Wegman, BUUV-genomineerden Liseth Tervoort,Edip Bagdadi, Carla van der Walle, Angeline Janssen en de Haarlemse wethouder Diana van Loenen. BUUV Matty Brokking werd ook genomineerd maar kon niet aanwezig zijn. Al deze BUUV vrijwilligers werden BUUV van’t jaar voor het stadsdeel dat ze vertegenwoordigen.

In het openingsfilmpje worden de genomineerden voorgesteld door de directeur en wethouder en iedere BUUV geeft persoonlijk een reactie…..

Ook werden diverse medewerkers van de VWC-BUUV voorgesteld aan de aanwezigen (foto hieronder Saskia Pieterse) Marion Huis in ’t VeldIvonne Woltjer Annet Muller Marleen Zwartkruis (dame direct naast de bar)Bron website BUUV (NH nieuws):

BUUV bestaat inmiddels alweer 12,5 jaar. Het platform bemiddelt tussen mensen die ergens hulp bij nodig hebben en vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken.
BUUV werd in 2010 gelanceerd. Eigenlijk is het bewonersplatform ontstaan uit een bezuinigingsmaatregel van de gemeente Haarlem. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning werd uitgekleed en de gemeente wilde het wegvallen van die hulp op een laagdrempelige en goedkope manier oplossen.

Directeur Linda Wegman van VWC-BUUV: “Destijds was het doel vooral om zorgkosten uit te sparen. Als inwoners elkaar kunnen helpen, dan heeft de gemeente een kleinere rol. Maar inmiddels is het ook zo dat mensen die hulp vragen zelf ook anderen helpen.”
Er is de afgelopen jaren wel een en ander veranderd bij BUUV, vertelt Wegman. “In de beginjaren ging de bemiddeling vooral telefonisch. Nu wordt ongeveer de helft van de matches online gemaakt. Mensen komen na het werk thuis en kijken ’s avonds even snel of er nog een leuke hulpvraag voor ze is.”

Vorig jaar groeide het aantal geslaagde bemiddelingen door BUUV tot ongeveer 9.000. Bijna driekwart van de BUUV-ers is vrouw. Linda Wegman denkt dat BUUV nog jaren mee kan. “Er is altijd behoefte aan burenhulp. Zeker nu ouderen veel langer thuis blijven wonen, blijft het aantal hulpvragen stijgen. Helaas zien we sinds begin dit jaar het aantal mensen dat hulp aanbiedt, wat afnemen. Het is nog niet duidelijk hoe dat komt, maar er komt vast wel een omslagpunt waardoor het aantal vrijwilligers weer gaat stijgen.”

Kluskoffertje achterop

“We zijn geen Verenigde Naties natuurlijk”, zegt Wegman. “Maar we maken wel een verschil. De vrijwilligers zijn ook echt trots op hun werk. Mooi om te zien als een man ’s avonds op zijn brommertje springt met zijn kluskoffer achterop om ergens te gaan helpen. En als je een groep BUUV-ers bij elkaar zet, wisselen ze meteen tips met elkaar uit.”

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Badhuis in Haarlem werd het 12,5-jarig jubileum van BUUV gevierd.

Hieronder enkele foto’s van de feestmiddag in willekeurige volgorde Hieronder DJ Jorinde ([email protected])

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen