Veilig varen in Haarlem

Foto: Charles Duijff

De lente- en zomermaanden is het dikwijls heerlijk weer voor watersport. Wilt u gaan varen? Check de spelregels! Haarlem heeft prachtig vaarwater, denk bijvoorbeeld aan het Spaarne, de grachten in de binnenstad en de Mooie Nel……..

Bron gemeente:

Steeds meer mensen willen op een bootje van Haarlem en omgeving genieten. Met noodzakelijke spelregels houden we het samen veilig en gezellig.

Rustig varen

In Haarlem is de vaarsnelheid 6 kilometer per uur, te vergelijken met wandelsnelheid. Rustig varen is belangrijk omdat het steeds drukker wordt op het water. Op veel plaatsen deelt u het water met de beroepsvaart en met woonboten. Maar ook als daarvan geen sprake is, blijft het belangrijk om u aan de maximumsnelheid te houden. Golfslag van boten verstoort namelijk ook dieren en planten aan de waterkant.

Tip: heeft uw boot geen snelheidsmeter? Dan kunt u een snelheidsmeter downloaden op uw telefoon. Zo vaart u nooit te hard.

Vaarbewijs

Als u gaat varen met een schip vanaf 15 meter lengte of met een vaartuig dat een snelheid kan halen van meer dan 20 km/uur, dan heeft u een vaarbewijs nodig. Dat geldt ook voor een waterscooter, jetski of rubberboot die harder kan dan 20km/u.

Samen houden we het veilig op het water

Als u een kleinere of langzamere boot bestuurt is een vaarbewijs niet verplicht, maar het is wel verstandig u in de regels te verdiepen. Het wordt steeds drukker op het water en als iedereen de regels weet, houden we het samen veilig. Een belangrijke regel is dat alcohol en verkeer niet samengaan. Dat geldt ook op het water. Spreek daarom vooraf af wie op het water de Bob is. Geluidsoverlast

Geluid draagt op het water verder dan op het land. Muziek aan boord is dus al van grote afstand te horen. Het is daarom niet toegestaan om versterkte muziek af te spelen als je vaart in Haarlem. Zo blijft het voor iedereen gezellig.

Meer lezen over varen?

Varen in Haarlem | Gemeente Haarlem
Varen doe je Samen!(link is extern)
Welk vaarbewijs heb ik nodig? – CBR(link is extern)

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen