Vluchtelingen Koepel schenken eten aan Voedselbank

De eerste schenking.
Foto: haarlemnieuws

Vluchtelingen die zijn ondergebracht in de Koepel in Haarlem hebben dinsdagmiddag eten geschonken aan de Voedselbank. Zij zijn van plan dit vaker te gaan doen.

Vijf man sterk liepen ze met armen vol tassen over straat, van de voormalige gevangenis naar de Voedselbank verderop aan de overkant. De mannen zaten ermee in hun maag dat ze niet alles op eten wat de COA aan ze uitdeelt. Soms omdat ze het niet kennen, of lusten of omdat het vanwege hun geloof niet kan.

Maar, ze willen de restanten niet weggooien. Volgens de islam mag je als gelovige alleen eten nemen waar je genoeg aan hebt. Wat over is, gaat naar de armen. Toen de mannen hoorden van vrijwilligers dat arme Haarlemse kinderen eten krijgen via de Voedselbank, wisten ze wat hen te doen stond.

Pepernoten en schuimpjes

Drie grote groentekratten vol was de ‘buit’ voor de Voedselbank: Pakjes boter, pakjes houdbare melk, koffiemelk, suiker, zout, sambal, thee, koffie en voor op brood zelfs jam en hagelslag. De mannen hadden ook al hele opwarmmaaltijden aangeboden.

Bedrijfsleider Anga Veldhuizen van de Voedselbank: ,,Hun idee is erg leuk. Dit is veel beter dan dat ze het weggooien. We hebben een mooie ruil met ze gemaakt. Geheel in de sfeer van deze tijd van het jaar kregen ze van ons pepernoten en schuimpjes mee. Benieuwd of we die volgende week terug krijgen.”

De mannen lijken opgelucht dat ze een goede bestemming hebben gevonden voor het overbodige eten. Een van hen: ,,Toen we in Nederland kwamen hadden we niets. En al de Nederlanders delen steeds zo veel met ons en daar zijn we dankbaar voor. We willen het weinige dat we hebben graag delen met anderen. Zo zorgen we hopelijk voor een kleine glimlach op iemands gezicht net zoals vele Haarlemmers glimlachen op onze gezichten hebben getoverd. We houden ervan om deel uit te maken van Haarlem.”

De nabezorging.
De nabezorging.

Toen de mannen weg waren, kwam meteen al de eerste opmerkelijke nabezorging vanuit de Koepel: zonnebloemolie en kikkererwten in blik. Ervan uitgaande dat de COA niet voor kikkererwten zorgt, valt te concluderen dat de vluchtelingen ook zelf gekochte producten schenken. Dat zorgt voor een glimlach bij de Voedselbank. ,,Dan kunnen we hier binnenkort hummus gaan maken voor onze klanten”, zei een medewerker.

 

 

Reacties